Una anàlisi de sang podria predir la diabetis tipus 2 anys abans que aparega

Un estudi del Ciberesp i l'Autònoma de Madrid apunta que l'alteració dels metabòlits sanguinis comença molt abans del diagnòstic de la malaltia

Persona amb diabetis controlant la malaltia
Persona amb diabetis controlant la malaltia / À Punt NTC

Un estudi del Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa d'Epidemiologia i Salut Pública (Ciberesp) i la Universitat Autònoma de Madrid apunta una troballa que podria ser clau en la prevenció i detecció de la diabetis tipus 2: hi ha biomarcadors en sang que podrien predir la malaltia anys abans que aparega. És la conclusió principal de la investigació, publicada en la revista International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity, que confirma que alguns perfils de metabòlits, detectables molt abans que aparega la malaltia, ajudarien a identificar pacients que podrien beneficiar-se d'un tractament intensiu de l'estil de vida per a evitar aquest tipus de diabetis.

La diabetis mellitus tipus 2 o DM2 és una malaltia crònica que afecta milions de persones en el món i pot derivar en ceguesa, danys en els ronyons i alteracions en la sensibilitat de les extremitats. Coneguda també com la diabetis silenciosa, és una de les principals causes de mort prematura perquè quan es perceben els símptomes —set excessiva, cansament, orinar sovint— pot fer anys que està gestant-se. Està determinada per l'edat o la genètica, però també per factors modificables i relacionats amb l'estil de vida.

"Sabem que la diabetis és una malaltia relacionada amb l'estil de vida i que té a més un component hereditari", explica Mario Delgado-Velandia, investigador predoctoral d'Epidemiologia i Salut Pública en la Universitat Autònoma de Madrid i el Ciberesp, i autor principal de l'article.

La dieta, l'activitat física, l'índex de massa corporal, el tabaquisme i el consum d'alcohol eleven el risc de patir DM2, però encara cal avançar molt en la comprensió de les vies biològiques que la desenvolupen. La metabolòmica, que és la determinació de molècules intermediàries i subproductes del metabolisme, intenta comprendre precisament aquests mecanismes, amb l'objectiu de dissenyar estratègies de prevenció modificant l'estil de vida.

L'estudi elaborat avalua l'associació entre l'adherència a un estil de vida saludable amb els perfils metabòlics i la incidència de diabetis tipus 2. Per a això, el grup investigador analitza les dades de 1.016 pacients de l'Estudi Hortega (una cohort representativa de la població de Valladolid amb un seguiment de 14 anys). Els resultats suggereixen que com més saludable és l'estil de vida menor és el risc de patir diabetis i que aquesta relació s'explica substancialment pels metabòlits associats a l'estil de vida anys abans del diagnòstic de la malaltia. 

Actualment, la DM2 es tracta amb canvis en l'estil de vida i amb insulina i medicaments per a abaixar els nivells de glucèmia en l'organisme. Freqüentment, però, "el tractament no és curatiu, i si es diagnostica molt tard el pacient ha de prendre medicació per a tota la vida", adverteix Mercedes Sotos-Prieto, epidemiòloga de la UAM i professora adjunta de l'Escola T. H. Chan de la Universitat d'Harvard.

En aquest context, el treball de Ciberesp i l'Autònoma de Madrid podria ser de gran ajuda cap a la medicina personalitzada de precisió perquè "l'estudi dels metabòlits permetria identificar precoçment els individus que podrien beneficiar-se d'intervencions intensives i personalitzades sobre l'estil de vida per a previndre la diabetis tipus 2, millorant la qualitat de vida i evitant les greus complicacions d'aquesta malaltia", subratlla la investigadora.

Aquests resultats han de ser confirmats en altres poblacions abans d'incloure's en els protocols de maneig i prevenció de la diabetis tipus 2, però apunten "que la determinació d'alguns metabòlits pot ajudar a previndre aquesta malaltia, que també és pandèmica", avisa Téllez-Plaza.

També et pot interessar

stats