La meitat dels diabètics del món no tenen accés a la insulina

A la Comunitat Valenciana hi ha més de 700.000 persones diabètiques, de les quals més del 40% no ho saben

Persona diabètica injectant-se insulina
Persona diabètica injectant-se insulina / À Punt NTC

Un de cada dos diabètics del tipus 2 —la que pateix la població adulta, a partir dels 25 anys— no rep insulina, adverteix l'Organització Mundial de la Salut (OMS) en un informe que reflecteix les dificultats d'accés a aquest medicament a la major part del món. Tres de cada quatre persones afectades per aquesta malaltia viuen en països fora d'Europa i Nord-amèrica.

L'OMS atribueix aquesta alarmant situació als preus elevats de la insulina, a l'existència d'un oligopoli en el mercat i a les dificultats de la població diabètica per a rebre atenció mèdica.

Castelló de la Plana, seu del Dia Mundial de la Diabetis

A la Comunitat Valenciana hi ha més de 700.000 persones diabètiques, de les quals més del 40% no ho saben.

Segons la presidenta de l'Associació Valenciana de Diabetis (AVD), Marta Carreres, la Covid-19 "ha suposat que es reduïra l'atenció a les persones amb diabetis quasi un 40% i això ha comportat més amputacions i l'agreujament de complicacions".

La Societat Espanyola de Diabetis (SED) i la Fundació SED han triat Castelló de la Plana com a seu de la celebració aquest diumenge del Dia Mundial de la Diabetis. Entre les activitats previstes, hi ha conferències per a professionals, tallers i carpes informatives.

Llum blava per a il·luminar monuments emblemàtics

L'Ajuntament de València, per la seua banda, il·luminarà amb llum blava els edificis i monuments més emblemàtics de la ciutat com a part de la campanya global de la Federació Internacional de Diabetis Faça brillar una llum per la diabetis.

El 50% dels diabètics corren el risc de perdre la visió

Una altra institució, l'Institut de Microcirurgia Ocular (IMO), adverteix que és necessari fer controls oftalmològics als malalts per a evitar que a mitjà termini puguen sofrir una pèrdua brusca i total de la visió. Es tracta de la retinopatia diabètica, una afecció que presenten el 50% dels diabètics d'entre 40 i 59 anys.

Segons el cirurgià i oftalmòleg especialitzat en malalties de la retina Carlos Mateo, "un dels principals problemes és que, moltes vegades, encara que la retinopatia estiga molt avançada, el pacient no presenta dolor ni un problema visual evident, i pot perdre tota la visió de colp".

Els tres consells per a mantindre la diabetis sota control són acudir a revisions periòdiques amb l'endocrí, visitar l'oftalmòleg almenys una vegada a l'any i que el pacient mantinga una actitud activa.

Des de la Federació Espanyola de Diabetis (FEDE) també es consideren clau l'educació i la prevenció de la diabetis, perquè no només milloren la vida dels pacients sinó que també interessa a l'administració: L’Estat podria estalviar-se 900 milions d'euros anuals si millorara l'atenció als diagnosticats. “Una persona amb un bon control de la patologia suposa 883 euros anuals de despesa al sistema, mentre que un pacient mal controlat pot arribar a costar 2.133 euros anuals”, ha exemplificat Juan Francisco Perán, president de la Federació Espanyola de Diabetis.

També et pot interessar

stats