Un WhatsApp i 25 euros: així organitzen festes massives i clandestines en xalets de luxe
Diversos comptes en xarxes socials munten i publiciten esdeveniments amb estudiants Erasmus per tota la Comunitat Valenciana sense cap mesura contra la Covid.
Una festa de Halloween fins a passades les dos de la matinada en un xalet a l’Eliana (Camp de Túria) a la qual assisteixen vora un centenar de persones, segons fa públic l’organització. Podria semblar una festa habitual en la vespra de Tots Sants de qualsevol any, a excepció que es tracta d’enguany, quan el món es troba sumit en una pandèmia global i imperen les restriccions per a frenar l’avanç de la Covid-19.
Però aquest no és un fet aïllat, ja que diversos comptes en diferents xarxes socials publiciten aquests esdeveniments per tota la Comunitat Valenciana, molts dels quals multitudinaris, en domicilis privats i locals d’oci nocturn, que incompleixen la majoria de les mesures restrictives que la Generalitat va establir el passat 25 d’octubre. Es tracta dels comptes d’Instagram @valencia.now i @myerasmusvlc, amb més de 15.000 seguidors cadascun. En les històries d’aquests perfils es publiquen les convocatòries dels esdeveniments, la majoria dirigits a l’estudiantat d’Erasmus, i posteriorment es pengen les imatges de les celebracions.
L’última festa, segons es pot veure en les imatges publicades, es va celebrar el passat cap de setmana en un xalet d’Alacant, on vora una vintena de joves ballen, beuen i canten els últims èxits d’artistes com C. Tangana o Bad Bunny fins a vora les 7 de la matinada.
Es tracta de xalets i residències privades de luxe, amb milers de metres quadrats de superfície, amb piscina, diferents estances i fins i tot zona de ball o pistes esportives. Les festes se celebren en localitzacions diferents per tot el territori de la Comunitat Valenciana.
Un únic organitzador
Tots els comptes d’Instagram on s’exhibeixen les festes estan gestionats per una única persona, Jossef Aubert, ja que ell mateixa es publicita com l’organitzador dels esdeveniments. En el seu compte personal, amb més de 100.000 seguidors, mostra de les activitats en què ell mateix participa. En una entrevista publicada en YouTube, Aubert reconeix que és el director executiu de València Now, una empresa dedicada a organitzar “esdeveniments, festes i lloguer de vehicles” i per a “ajudar” l’estudiantat que arriba a la ciutat de València.
D’aquesta manera, a banda de festes, també presenta altres activitats com excursions per diversos municipis valencians, activitats com demostracions de cotxes de luxe i organitza dinars i sopars en alguns bars de València. A més a més, en l’entrevista assegura que Valencia Now també compta amb filials a Barcelona i Saragossa.
Com es convoquen les festes?
Els comptes de @valencia.now i @myerasmusvlc publiciten en les seues històries les activitats que s’organitzen. En el cas de les festes, s’apunta que la ubicació és “secreta”, es remarca el preu i no especifica més detalls sobre les característiques. En cas de necessitar més informació, es dona un telèfon de contacte.
En un cartell en què es publicita la festa Halloween, data en què estaven vigents les restriccions a la Comunitat Valenciana, es mostra com encara queden “35 places” per a assistir a l'esdeveniment, quan el màxim ja era de sis persones per a les reunions socials. A més, es diu que té lloc en un “apartament privat”. En l’altre cartell, anuncien una festa privada en un xalet amb piscina amb la localització “secreta” i que té un cost de 25 euros.
D'altra banda també hi ha una llista de difusió en WhatsApp, anomenada My Erasmus Valencia Now, amb més de 180 usuaris en què Jossef Aubert actua com administrador i comunica les dades concretes de cadascuna de les festes, localització, horaris i preus d'entrada.
Un dels integrants de la llista ha reconegut a À Punt l'existència de les festes. Contactat telefònicament confirma que es preparava una festa aquest cap de setmana a València, però assegura no saber “si quedarien places ja” perquè “hi anirà molta gent”. “Al principi s'ha de dur mascareta, però després ja... la nit...” respon quan se li pregunta per les mesures.
A banda dels perfils en xarxes socials, una immobiliària que es dedica al lloguer per a estudiants Erasmus en l'avinguda de Blasco Ibáñez de València també publicita amb cartelleria els esdeveniments de MyErasmusVlc en el seu local. El responsable de l'empresa va reconéixer que Jossef Aubert ha treballat per a ell "en algun moment" i que s'organitzen diferents esdeveniments per als estudiants estrangers tot i que assegura que no ho fan des que va començar la pandèmia.
À Punt ha contactat amb Aubert
Abans de la publicació d'aquest reportatge, À Punt Mèdia s'ha posat en contacte amb Jossef Aubert. L'organitzador de les festes, tot i que reconeix que és qui gestiona els comptes en xarxes socials de Valencia.now i MyErasmus, ho nega tot: “Nosaltres no fem festes, no fem res”. Segons Aubert els vídeos sí que els va publicar ell, però es tractaria de festes antigues i no actuals. També manté que ell promociona en xarxes però no organitza ni participa en les festes, tot i que apareix en bona part dels vídeos publicats i en altres s'escolta la seua veu. “És la meua veu però utilitze una aplicació per a insertar-la posteriorment per animar la gent. Per Halloween algun dels meus amics va fer una festa, però no em va convidar”, argumenta.
En un dels vídeos, del passat dissabte 5 de desembre, es veu una festa multitudinària sense mascaretes en la qual s'escolta un fragment de la cançó Dákiti de Bad Bunny, publicada mundialment el passat 29 d'octubre ja amb restriccions contra la Covid a la Comunitat Valenciana. Preguntat per la música que s'escolta, Aubert explica que ha editat els vídeos antics amb música actual, obviant que el que s'escolta (com es comprova en el vídeo adjunt) és un so ambient i no una gravació musical.
À Punt també ha comprovat que les històries d'Instagram publicades amb hores i dates concretes, sí van ser gravades en el mateix moment. L'aplicació Instagram no permet publicar una història amb hora i data amb material gravat un altre dia.
Després que À Punt contactara amb Jossef Auebert els assistents a la festa programada per a aquest cap de setmana han rebut un missatge en el qual se'ls informa que ha quedat cancel·lada per la Covid. I aquest mateix matí el compte d'Instagram Valencia.now ha publicat el mateix vídeo de la festa del passat cap de setmana, aquesta vegada sí editat, amb una cançó que diu en anglés “una xicoteta festa mai no matà a ningú”.