Un total de 22.000 persones pateixen Parkinson a la Comunitat Valenciana

El 30% de les persones que la pateixen no arriben a presentar mai un tremolor i un 20% dels afectats tenen menys de 40 anys

HIFU HM Cinac / HM Hospitales
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
11 d'abril 2024 - 07:01 Actualitzat: 11 d'abril 2024 - 17:31

A la Comunitat Valenciana 22.000 persones pateixen Parkinson, la segona malaltia neurodegenerativa més freqüent després de l'Alzheimer. Malgrat la seua prevalença, el desconeixement sobre aquesta malaltia i els seus símptomes és generalitzat, s'associa principalment als tremolors, quan el 30% de les persones que la pateixen no arriben a presentar mai un tremolor.

A més, sovint el Parkinson s'associa a persones molt majors i amb signes de demència quan en realitat les xifres diuen que un 20% dels afectats de Parkinson tenen menys de 40 anys. Hui se celebra el Dia Mundial del Parkinson. Al voltant de 160.000 persones tenen Parkinson a Espanya, de les quals el 2% té més de 65 anys, el 4% supera els 80 i el 15% en té menys de 50, encara que les previsions, a causa de l'augment gradual de la població, és que la xifra total es triplique el 2050.

D'acord amb l'Organització Mundial de la Salut (OMS), al voltant de deu milions de persones pateixen aquesta malaltia a tot el món, però és també la malaltia neurològica que més veloçment està augmentant la seua prevalença, que s'espera que es duplique el 2050. Amb això, també pujarà la discapacitat i la mortalitat: en els últims 20 anys, la càrrega de la malaltia (mesura en els anys de discapacitat que provoca en el conjunt de la població mundial) ha augmentat en més d'un 80% i el nombre de defuncions s'ha duplicat des del 2000.

El principal factor de risc és l'edat, per això els càlculs de la SEN. També explica el vaticini en la millora en les tècniques de diagnòstic, que farà que el nombre d'afectats cresca a un ritme superior al d'altres països i arribe a triplicar-se en 25 anys. En tot cas, l'edat no és l'únic, i hi ha cada vegada "més evidències que pot ser el resultat d'una combinació de factors ambientals en persones genèticament predisposades", detalla Álvaro Sánchez Ferro, coordinador del seu grup d'estudi de trastorns del moviment de la societat. I menys d'un 10% dels casos corresponen a formes hereditàries, encara que cada vegada s'estan trobant més factors de risc genètics.

D'altra banda, també semblen predisposar l'exposició a pesticides, dissolvents o la contaminació atmosfèrica, però també "mantindre un estat d'inactivitat física i aïllament social o no controlar adequadament factors de risc vascular, com el sucre en sang, la pressió arterial o el colesterol, són factors", ha afegit el doctor.

D'altra banda, el Parkinson té una incidència dues vegades major en homes que en dones, encara que l'edat mitjana d'inici és lleugerament major en elles que, a més, presenten una menor esperança de vida i una major mortalitat per la malaltia.

També et pot interessar

stats