Un fàrmac per a l’artritis reumatoide bloqueja les cèl·lules que afavoreixen l’aparició del Parkinson

Un equip d’investigadors constata que el medicament evita la mort de les cèl·lules nervioses que afavoreixen la malaltia

El moviment i l'activitat física són dues de les recomanacions que fan els facultatius per a frenar els efectes del Parkinson
El fàrmac, que ja s'usa per a combatre malaties com l'artritis reumatoide, obri una esperançadora línia d'investigació / Europa Press

Un fàrmac, que ja s’administra als hospitals per a malalties com l'artritis reumatoide, ha obert un xicotet clevill d’esperança per a la malaltia del Parkinson, que a Espanya pateixen 300.000 persones, més de 20.000 d'elles valencianes, i no té curació. Un grup d'investigadors ha identificat que un fàrmac que s'usa per a malalties autoimmunes és potencialment útil per a bloquejar l'acció d'unes cèl·lules cerebrals, els astròcits, que són clau en el desenvolupament d’aquesta malaltia degenerativa.

El Parkinson deteriora les capacitats motores perquè es moren les neurones dopaminèrgiques, que s’encarreguen de sintetitzar la dopamina, un dels principals neurotransmissors cerebrals responsable del control dels moviments voluntaris. Els científics treballen per a comprendre millor què provoca la pèrdua de cèl·lules nervioses que produeixen dopamina.

En aquesta línia, unes cèl·lules cerebrals, anomenades astròcits, han demostrat ser actors clau en les respostes neuroinflamatòries del Parkinson. Els astròcits habitualment es troben en pacients amb malalties en què el sistema immunitari ataca el cervell, fet que es coneix com a malalties autoimmunitàries.

L’estudi, que publica la revista Journal of Clinical Investigation Insight, l’han dut a terme científics de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge i de l'Institut de Biomedicina de la Universitat de Barcelona, en col·laboració amb neuròlegs de l'Hospital Clínic de la ciutat comtal. Aquesta investigació ha demostrat que, en el Parkinson, els astròcits són reactius, de manera que ataquen i maten les cèl·lules nervioses que produeixen dopamina.

Dins d’aquesta investigació, els científics han comprovat que el fàrmac Tocilizumab, que s'administra als hospitals per a tractar certes malalties autoimmunes, bloqueja l'efecte d’un tipus d’astròcits. Amb aquest bloqueig, es prevé, en gran manera, la mort de les cèl·lules nervioses.

Encara que el sistema de cultiu cel·lular utilitzat en aquest estudi no inclou molts tipus de cèl·lules involucrades en respostes immunes potencialment rellevants, des de l’equip investigador apunten que “aquestes troballes proporcionen nous i importants coneixements sobre el paper potencial de la senyalització inflamatòria mediata per astròcits en la neuropatologia de la malaltia del Parkinson”.

L'objectiu dels investigadors és que, a partir d'aquesta troballa, es puga trobar la manera de modular el sistema immunitari mitjançant aquest o altres fàrmacs per a alentir el procés de la malaltia.

També et pot interessar

stats