Un terç de les sentències judicials a la Comunitat Valenciana van estar relacionades amb delictes de trànsit

Aquesta setmana en ‘La qüestió’ s’ha parlat de trànsit, de l’actualitat política a Catalunya i de l’assassinat de Marta Calvo.

Un terç de les sentències judicials a la Comunitat Valenciana van estar relacionades amb delictes de trànsit
Un terç de les sentències judicials a la Comunitat Valenciana van estar relacionades amb delictes de trànsit

Ja ha començat l’operació especial de trànsit de Nadal que preveu 20 milions de desplaçaments en tot l’estat espanyol. Després d’un dels caps de setmana més tràgics a les carreteres valencianes, en La qüestió analitzem què hi ha darrere de la major part dels accidents de trànsit. Amb diverses connexions en directe amb un control d’alcohol i drogues, hem observat com es detecten als conductors que condueixen embriacs.

En un reportatge sobre reeducació viària, s’ha mostrat com són els cursos per a recuperar punts del carnet de conduir. Aquesta formació és obligatòria quan els conductors cometen un delicte al volant, però alguns alumnes rebutgen reconéixer la seua mala conducta. En un altre vídeo, també s’ha exposat la fragilitat dels motoristes a l’hora de patir un accident de trànsit. Les barreres de seguretat i el mal estat de les carreteres són els principals factors de risc quan un motorista resulta accidentat.

Ana Novella, presidenta de Stop Accidents i Luis Montoro, catedràtic de Seguretat Viària a la Universitat de València, han contestat en plató a qüestions sobre circulació en les carreteres. A més, al programa han participat Javier Guardiola i Dani Montesinos, ambdós víctimes d’accidents de trànsit i actuals integrants de l’associació de persones amb lesió medul·lar i altres discapacitats físiques Aspayim. Tant Montesinos com Guardiola han demanat a l’audiència sentit comú al volant perquè, segons ells, mai som conscients de les possibles conseqüències d’un accident.

Sentència europea sobre Oriol Junqueras

Després que la justícia europea haja donat la raó a l’exvicepresident de la Generalitat de Catalunya, Oriol Junqueras, en La qüestió analitzem el contingut de la sentència amb el magistrat Joaquim Bosch. A més, li hem preguntat sobre la inhabilitació de Quim Torra dictada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i per l’anunci que recorrerà la sentència. El magistrat ha tractat d’aclarir el camí judicial que és esperable per al president de la Generalitat de Catalunya.

Un dia abans del congrés nacional d’Esquerra Republicana de Catalunya, en La qüestió comptem amb la participació de Marta Vilalta, portaveu del partit. Amb ella parlem de la sentència de Junqueras i com ha afectat les negociacions de la investidura que ERC manté amb Pedro Sánchez. Vilalta ha volgut transmetre que el que hauria de fer el govern i l’Advocacia de l’Estat és acatar la sentència del TJUE.

El director del diari Vilaweb, Vicent Partal, també ha connectat en directe amb el programa per a aportar el seu punt de vista sobre l’actualitat política a Catalunya.

Cas Marta Calvo

Les novetats al voltant de l’assassinat de Marta Calvo també han sigut tractades en La qüestió. S’està investigant la relació de Jorge Ignacio Palma amb dos dones mortes més: Lady Marcela Vargas i Arlien Ramos. Les dos van morir a València després d’haver mantingut relacions amb ell i, també, després d’haver consumit cocaïna. Empremtes dactilars i el telèfon mòbil situen l’acusat al lloc dels fets. També s’investiga la mort d’una altra dona el febrer de 2015 en circumstàncies molt similars a les anteriors.

Per entendre el camí que està prenent la investigació, al plató ha parlat Pau Crespo, sociòleg i criminòleg. Al llarg de les seues intervencions, Crespo ha remarcat que les investigacions possiblement relacionades amb l’assassinat de Marta Calvo es tancaren prematurament.

El programa ha comptat amb la col·laboració de tres periodistes: Quico Arabí, Tere Rodríguez i Pilar Tamayo.

També et pot interessar

stats