Un terç de les persones diabètiques no està diagnosticada

Les associacions mèdiques destaquen la importància de la prevenció, especialment entre les dones que en són més propenses

Dona embarassada amb diabetis gestacional controlant-se els nivells d'insulina
Dona embarassada amb diabetis gestacional controlant-se els nivells d'insulina / Dragana Gordic (Shutterstock)

La diabetis és una malaltia silenciosa, que es pot contraure en l'edat adulta, i és una de les principals causes d'infart, ictus i insuficiència cardíaca, però un terç de les persones que la pateixen està sense diagnosticar.

Amb motiu del Dia Mundial de la Diabetis aquest dimarts, les associacions sanitàries volen conscienciar-ne sobre la prevenció. La Societat Espanyola de Medicina Interna (SEMI) ha publicat un estudi que posa el focus en la diabetis de tipus 2, que és la més freqüent (amb 386.000 nous casos a l'any) i una prevalença a Espanya del 13,8% i del 19,3% quan es tracta de majors de 75 anys.

L'estudi realitzat per metges internistes sobre mig miler de pacients, i publicat en la Revista Clínica Espanyola (RCE) demostra que les persones amb diabetis 2 (resistència a la insulina) presenten un grau de desnutrició similar al de la resta d'ingressats, però major pèrdua de massa, força i funció muscular (sarcopènia), comorbiditat, inflamació i úlceres per pressió.

Les dones són més propenses a la diabetis

També amb motiu d'aquest dia, la Federació Internacional de Diabetis (IDF per les seues sigles en anglés) ha posat l'accent en les dones, més propenses a patir la malaltia. Segons la federació, més de 200 milions de dones a tot el món viuen amb aquesta malaltia i està previst que la xifra augmente a 313 milions en 2040.

Hi ha dues èpoques de risc en la vida de les dones en què les associacions mèdiques recomanen tindre especial control i prevenció. Primer durant l’embaràs, ja que pot desencadenar-se la denominada diabetis gestacional, i després durant la menopausa, quan el metabolisme es modifica per la reducció d'estrògens i es produeix un augment de resistència a la insulina i de greix corporal.

És molt important una diagnosi adequada, perquè en el cas de les dones la diabetis multiplica per tres el risc d'un infart o ictus i incrementa per cinc el desenvolupament d'insuficiència cardíaca, alerten des de l’IDF. 

La importància de l’alimentació

Des del Sindicat d’Auxiliars d’Infermeria (SAE), recorden que per la prevenció de la diabetis tipus 2 és fonamental una dieta sana i hàbits de vida saludable per a evitar-la o retardar-la.

En aquest sentit, el Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de la Comunitat Valenciana (CODiNuCoVa) ha impartit un taller teoricopràctic dirigit a pacients amb diabetis a l'Hospital General Universitari Dr. Balmis d'Alacant amb l’objectiu d’ensenyar a les persones que pateixen aquesta malaltia com influeix en la seua alimentació. 

La vocal de Sanitat del col·legi professional, Maite Navarro, ha assenyalat que la població necessita l'atenció de dietistes-nutricionistes, principalment els grups de població amb patologies cròniques relacionades amb l'alimentació, en aquest cas la diabetis. Així mateix, ha denunciat que segons els resultats de l’enquesta “Safates Blaves” elaborada per l’esmenat col·legi, més de la meitat dels pacients amb diabetis afirma que no va rebre atenció o tractament nutricional adaptat en el moment del diagnòstic. A més, el 66% no disposa en l'actualitat amb un pla nutricional adaptat a la malaltia, amb control i seguiment d'un nutricionista.

Més investigació per a la diabetis de tipus 1

El Sindicat d'Auxiliars d'Infermeria (SAE) ha llançat una campanya d'atenció sobre la diabetis de tipus 1, molt menys freqüent que la de tipus 2, que es dona quan el cos no produeix insulina i els pacients requereixen injeccions o una bomba permanent.

La SAE subratlla la necessitat de conscienciar la població per aquesta mena de diabetis, que sol iniciar-se en la infància i que en el món pateixen més d'un milió de menors de 20 anys, perquè no es pot previndre. Per això urgeixen a ampliar la inversió en investigació per a tractaments adequats i un millor maneig de la malaltia.

També et pot interessar

stats