Un sistema innovador per a reciclar el plàstic de manera més eficient

València, Utrecht (Holanda) i Alba Iulia (Romania) formen part del projecte europeu PlastiCircle, una iniciativa innovadora per a recuperar els envasos i embalatges.

Planta de reciclatge de Picassent
Planta de reciclatge de Picassent / Raul Vidal

PlastiCircle té com a objectiu una millora de la cadena de residus d’envasos de plàstic des d’un enfocament d’economia circular. La prova pilot del sistema es farà en tres ciutats i València (barri de Sant Marcel·lí) ha sigut una de les seleccionades.

El sistema innovador que s'implantarà abasta totes les fases de recollida de residus: transport, classificació i recuperació. En la fase de la recollida, uns contenidors intel·ligents permetran identificar la quantitat i qualitat d’envasos generats per família, mitjançant un disseny que identifique les persones usuàries, i complementarà l’acció de depòsit dels envasos amb un sistema de retribució a la ciutadania per a afavorir una recol·lecció òptima. La fase del transport és la que produeix una major despesa; per això, es dotarà els contenidors de sensors que reconeixen els nivells d’ompliment a temps real, per a optimitzar les rutes de recollida.

Les millores en la classificació venen d’accions com la realització mitjançant flux d’aire (actualment es realitza amb cinta transportadora), i la separació en les fraccions òptimes que es recuperen posteriorment. I respecte a la recuperació de material, es pretén el desenvolupament de productes innovadors en les fraccions prèviament classificades: plaques d’espuma per a aerogeneradors, estructures d’aïllament, para-xocs, bosses de fem, làmines d’asfalt o mobiliari urbà (tanques, bancs i murs de protecció).

El projecte, que ha impulsat Las Naves, suposa per a València l'arribada de 2,7 milions d'euros de fons europeus i el lideratge d'una iniciativa en què participen 9 estats de la Unió Europea (Espanya, Noruega, Alemanya, Holanda, Regne Unit, Itàlia, Bèlgica, Romania i Eslovènia). La Unió europea finança el 90% del pressupost total. 

 

Els socis espanyols del consorci són: InnDEA València, ITENE (Institut Tecnològic de Recerca d’Embalatge, Transport i Logística), que actua com a coordinador, SAV-LAVEGA (concessionària per a la recollida de residus), INTERVAL (Indústries Termoplàstiques Aalencianes), ECOEMBES i la Fundació KIMbcn (Knowledge Innovation Market Barcelona). Les empreses privades es fan càrrec del 10% del pressupost previst.

Amb aquest programa europeu, València se situa a l’avantguarda dels estudis i les accions de sostenibilitat i innovació. L’economia circular és una prioritat per a la Unió Europea, i València es posa al capdavant d’aquest impuls. El programa permetrà extrapolar i estendre'n les conclusions i els resultats a la resta de ciutats dels països comunitaris.

També et pot interessar

stats