Un de cada set xiquets té símptomes de covid a les dotze setmanes d'infectar-se

Un estudi fet a Espanya ha analitzat els casos d'un total de 451 menors diagnosticats amb covid simptomàtica

Imatge d'arxiu d'un xiquet
Imatge d'arxiu d'un xiquet / Shutterstock

Un de cada set xiquets que es van contagiar de SARS-CoV-2 (el 14,6%) va mantindre algun símptoma transcorregudes més de dotze setmanes del diagnòstic, com mal de cap recurrent o pèrdua del gust i olfacte, mentre que un 18,6% van presentar simptomatologia entre les quatre i les dotze setmanes després de la infecció.

Així ho conclou un estudi multicèntric liderat des del Ciberinfec —l'àrea de Malalties Infeccioses del Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa de l'Institut de Salut Carlos III— i el grup de Pediatria de l'Hospital La Paz de Madrid, que va analitzar dades de més de 450 menors atesos en el 2020 en aquest hospital madrileny i en el Niño Jesús i el Severo Ochoa, també a la capital d'Espanya.

L'objectiu de l'estudi, el primer que ha mesurat la incidència de la síndrome postcovid en menors espanyols i que ha publicat la revista Acta Paediatrica, ha sigut investigar la prevalença de símptomes prolongats després de la covid-19 aguda.

Els xiquets solen desenvolupar una malaltia relativament lleu i menys greu que els adults i és menys probable que requerisquen hospitalització, però un xicotet percentatge experimenta símptomes greus durant la fase aguda, principalment pneumònia, però també la síndrome inflamatòria multisistèmica, que comporta en molts casos l'ingrés en ucis pediàtriques.

Després de la infecció aguda, els símptomes poden prolongar-se i, en aquest sentit, l'OMS ha identificat com a síndrome postcovid casos en els quals els símptomes van durar més de dotze setmanes i no es van explicar per un diagnòstic alternatiu.

Per a dur a terme aquest treball, s'han analitzat els casos d'un total de 451 menors de díhuit anys diagnosticats amb covidsimptomàtica entre el 14 de març i el 31 de desembre del 2020; d'ells, el 82% van presentar infeccions lleus que van requerir atenció ambulatòria i el 5,1% van ingressar en una UCI.

La investigació va incloure a més un grup de control de 98 xiquets tractats per altres patologies. Les dades sobre la persistència de la simptomatologia es van obtindre a través d'entrevistes telefòniques, amb qüestionaris dissenyats específicament.

I els seus resultats han llançat un percentatge "preocupant", assenyala una de les coordinadores, Cristina Calvo, investigadora del Ciberinfec, de l'Hospital Universitari La Paz i IdiPaz: el 18,4% tenia símptomes que duraven de quatre a dotze setmanes, i va haver-hi un 14,6% que va estar simptomàtic durant més de dotze setmanes.

"Són xifres molt altes i un motiu de preocupació, màxim tenint en compte que fins al 8,2% dels xiquets tenien dos o més símptomes transcorregudes més de dotze setmanes", ha afegit Calvo.

Entre els majors de cinc anys que van ingressar, els que tenien familiars amb covid persistent van presentar més risc, explica aquesta doctora, que afig que "la gravetat de la malaltia pot haver sigut un factor de risc important, i els factors genètics també podrien jugar un paper en la persistència dels símptomes després de la covid".

Maldecaps recurrents, pèrdua d'olfacte i gust, dolor muscular, cansament crònic, dificultats de concentració, insomni, apatia o tristesa, ansietat, palpitacions i marejos van ser els símptomes que es van associar significativament amb la postcovid.

A més, un 5,9% dels casos van manifestar patir altres efectes com la pèrdua de cabell, de memòria o lesions en la pell.

També et pot interessar

stats