Un robot intel·ligent de l'IVO i Ainia detecta un càncer de pell en temps real i sense contacte

El projecte AD-Derma desenvolupa un prototip capaç d'assistir els metges, no sols per a detectar, sinó també per a delimitar la zona afectada i que sàpia si es tracta d'un carcinoma basocel·lular, un melanoma o un teixit sa

Carlos Sáez, enginyer investigador del projecte de Ainia, i Arantxa Rodriguez, infermera del servei de dermatologia de l'IVO (Institut Valencià d'Oncologia)
Carlos Sáez, enginyer investigador del projecte de Ainia, i Arantxa Rodriguez, infermera del servei de dermatologia de l'IVO (Institut Valencià d'Oncologia) / Biel Aliño (Efe)

Detectar en temps real i de forma no invasiva si un pacient té un càncer de pell és l'objectiu del projecte AD-Derma, un robot intel·ligent que està sent validat en pacients reals en el Servei de Dermatologia de l'Institut Valencià d'Oncologia (IVO) i que permetrà que l'especialista puga prioritzar en la llista d'espera quirúrgica.

Aquesta nova tecnologia, que combina robòtica col·laborativa, sensors fotònics d'alta resolució espacial i espectral i intel·ligència artificial, posa a la disposició dels especialistes una eina amb major autonomia, intel·ligència i versatilitat que les actuals solucions per a facilitar el diagnòstic dels tipus de càncer de pell més freqüents i perillosos: el carcinoma basocel·lular i el melanoma.

En l'execució d'aquest projecte, que es troba en la fase final de validació, ha participat l'empresa Mercé V. Electromedicina junt amb el Centre Tecnològic Ainia, que han comptat amb el suport de l'AVI i finançament de la UE en el marc del programa Comunitat Valenciana Feder per al període 2021-2027.

Un robot intel·ligent permetrà detectar i delimitar el càncer de pell en temps real i no és invasiu per al pacient
Un robot intel·ligent permetrà detectar i delimitar el càncer de pell en temps real i no és invasiu per al pacient / Biel Aliño (Efe)

Carlos Sáez, enginyer investigador del projecte d'Ainia, ha explicat que el projecte busca desenvolupar un prototip que siga capaç d'assistir els professionals sanitaris, no sols per a detectar, sinó també per a delimitar la zona afectada i que sàpia, en temps real, si es tracta d'un carcinoma basocel·lular, un melanoma o un teixit sa.

Aquesta tecnologia no requereix contacte, amb la qual cosa no fa cap mena de mal al pacient, i obtindrà informació en temps real, ha subratllat el tècnic, qui ha destacat que això permetrà a l'especialista prioritzar en la llista d'espera quirúrgica i donar el tractament el més primerenc possible.

Ús rellevant en les cirurgies

A més dels avantatges que ofereix en la fase de diagnòstic, el robot té un potencial ús rellevant en les cirurgies, ja que, en ser capaç de delimitar la zona afectada en uns segons, pot ajudar a retirar íntegrament el teixit tumoral sense necessitat de segones intervencions.

La tecnologia que recull la imatge de manera espectral i ajuda a delimitar la zona del tumor és un mètode menys invasiu per al pacient" i, a més, permet acurtar els temps de llista d'espera quirúrgica.

Carlos Sáez ha assenyalat que estan en la fase final del projecte i recollint la major quantitat de mostres possibles, sobretot de melanoma, que és el tipus de lesió menys comuna, i en els pròxims mesos pretenen "recaptar la quantitat més gran d'informació possible per a donar un model definitiu".

Per part seua, Arantxa Rodríguez, infermera del servei de Dermatologia de l'IVO, també ha insistit que la tecnologia que recull la imatge de manera espectral i ajuda a delimitar la zona del tumor, "és un mètode menys invasiu per al pacient" i, a més, permet acurtar els temps de llista d'espera quirúrgica.

Des de la Generalitat donen suport al desenvolupament d'aquest nou dispositiu, que permetrà estalviar temps en la detecció els principals tipus de càncer de pell, reduirà els costos sanitaris associats a l'operativa en consulta, diagnòstic i intervenció, i contribuirà a disminuir les llistes d'espera.

També et pot interessar

stats