Un de cada quatre joves mostra actituds racistes o xenòfobes

Les dones presenten un marcat caràcter "antiracista" i la ideologia del grup de joves amb opinions racistes se situa en la seua majoria en l'extrema dreta.

Unes xiquetes assenyalen amb burla a una companya en el col·legi
Unes xiquetes assenyalen amb burla a una companya en el col·legi / Fundació FAD Joventut

Un de cada quatre joves a Espanya presenta actituds racistes i xenòfobes amb el col·lectiu gitano i les persones procedents de l'Àfrica subsahariana i del Marroc com a principals víctimes.

Són algunes de les conclusions de la investigació Joves i racisme. Estudi sobre percepcions i actituds racistes i xenòfobes entre la població jove d'Espanya, amb les opinions de 1.200 joves d'entre 15 i 29 anys. L'estudi, presentat aquest dimarts, està realitzat pel Centre Reina Sofia sobre Adolescència i Joventut, de la Fundació FAD Joventut.

L'informe mostra diferències significatives en funció del sexe. Les dones presenten un marcat caràcter "antiracista" i la ideologia és la "variable determinant", ja que el grup de joves que presenta "opinions clarament racistes" està format en la majoria per persones que se situen en l'extrema dreta.

Els enquestats culpen de la difusió de discursos racistes principalment alguns mitjans de comunicació i la imatge que donen de la immigració (60,4%) i a les propostes xenòfobes de partits d'extrema dreta (49,7%). Un 40,3% opina que la falta d'adaptació de les persones immigrants és l'arrel dels discursos racistes.

Racisme i xenofòbia en la joventut espanyola
Racisme i xenofòbia en la joventut espanyola / Fundació FAD Joventut

Els tres motius principals pels quals es discrimina a Espanya són l'origen ètnic (42,3%), el sexe o gènere (40,5%) i l'orientació sexual (39%). La discriminació per país o lloc d'origen apareix en cinqué lloc (31,5%). Tan sols un 26% de les persones enquestades assenyalen que mai s'han sentit discriminades.

Els gitanos, el col·lectiu més discriminat

Segons ha explicat la subdirectora del Centre Reina Sofia sobre Adolescència i Joventut de FAD, Anna Sanmartín, les persones d'ètnia gitana són "les que més rebuig generen" i les que pateixen en major grau la discriminació i el racisme. Un 24% dels enquestats "no desitja" tindre un veí d'aquesta ètnia.

Un 16,3% indica que preferiria no tindre una relació personal amb persones d'ètnia gitana, i són les pitjor valorades a l'hora de fer una nova amistat o relació íntima, la qual cosa els converteix en "el col·lectiu més vulnerable", segons Sanmartín.

Les persones procedents del Marroc i les de religió musulmana també se situen entre les més rebutjades a l'hora d'ocupar posicions socialment rellevants i com a veïns o amistats.

També et pot interessar

stats