Un quart de segle de la nova vida del pantà de Tous

La infraestructura hidràulica, amb capacitat per a 378 metres cúbics, és vital per a laminar les avingudes del Xúquer i evitar inundacions a la Ribera

L'embassament de Tous fa 25 anys que prevé les avingudes del Xúquer
Ana Moure
14 d'abril 2021 - 14:57

L’actual presa de Tous compleix un quart de segle. El pantà es va inaugurar el 1996 després de sis anys de treballs. Es va alçar sobre l'embassament que es va trencar l’octubre de 1982, en la major pantanada que hi ha hagut mai a Espanya. Aquest dijous autoritats i treballadors d’aquesta infraestructura han celebrat l’efemèride.

Aquesta infraestructura hidràulica per a evitar inundacions més avall del Xúquer té capacitat per a 378 hectòmetres cúbics i un sobreeixidor que permet desaiguar la presa amb 20.000 metres cúbics per segon.

El pantà de Tous és essencial per a evitar inundacions en desenes de municipis de la Ribera, que quedarien negats si l’aigua no es laminen les avingudes del riu. La infraestructura hidràulica, situada al terme de Tous va tardar sis anys a tornar a alçar-se. José Luis Utrillas va ser l’enginyer encarregat de dirigir l’obra i recordava que “es treballava, per torns, les 24 hores del dia i també els dissabtes” per a fer realitat aquesta gran obra d’enginyeria.

Sobreeixidor de grans dimensions del pantà inaugurat el 1996
Sobreeixidor de grans dimensions del pantà inaugurat el 1996

Pel que fa a la seguretat, l’enginyer que va coordinar els treballs de construcció apunta que el sobreeixidor, per on desembassaria en cas de superar la capacitat que determinaren els tècnics, té totes les mesures de seguretat. “Compleix tota la normativa, fins i tot reforçada”, postil·la José Luis Utrillas, “perquè mai més torne a repetir-se la tragèdia del 1982”.  

Amb la perspectiva que li donen aquests 25 anys, en què el pantà està complint la seua funcionalitat, Utrillas afirma que la construcció de la presa va suposar “el màxim a què professionalment podia aspirar”.

A més de la protecció de les riuades, el nou pantà de Tous també contribueix a subministrar aigua potable a dos milions d’habitants de la Ribera, el Camp de Morvedre i l’àrea metropolitana de València.

Representants de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i dels ajuntaments dels municipis que hi ha més avall de la presa, han commemorat aquest dimecres el primer quart de segle d’aquesta infraestructura hídrica.

També et pot interessar

stats