Juan Antonio Marco: "Hi ha tecnologia per a controlar la inundacions, però calen voluntat i diners"

El professor de Geografia Física apunta la necessitat de reordenar i ‘renaturalitzar’ el territori per a evitar o reduir els efectes de les pluges torrencials.

Inundacions al Baix Segura
Inundacions al Baix Segura / Efe.

Episodis de pluges torrencials, grans avingudes i inundacions com les que hem viscut aquests últims dies a la Comunitat Valenciana, sobretot al Baix Segura, fan plantejar-se si es podrien haver evitat o minimitzat els seus efectes. Entrevistat en Les notícies del matí, el professor de Geografia Física de la Universitat d'Alacant, Juan Antonio Marco, apunta la necessitat de reordenar i renaturalitzar el territori. 

Segons el professor Marco, al Baix Segura es donen dos circumstàncies. Una que és una plana natural d'inundació i l'altra, les modificacions que s'han fet als cursos naturals dels rius. Assenyala que a la zona hi ha moltes partides que mostren que són zones inundables com ara el Saladar. Respecte a l'actuació de l'home, posa com a exemple el límit territorial amb Múrcia, on es van realitzar obres per a previndre les riuades que consistien a fer més recta la canalització del riu i eliminar els meandres. Amplia l'explicació d'una manera il·lustrativa dient que l'aigua entre dos punts en una línia recta baixa més ràpida i té més poder d'arrossegar que si baixa fent les esses traçades pels meandres.

"Els meandres són corbes on es produeixen desbordaments naturals que eviten desbordaments en altres llocs", afirma. "Ara el llit del riu va per damunt de la plana d’inundació i a la part oest d'Oriola han tapat l’antic llit fluvial i s'han estrangulat artificialment els meandres que haurien assumit l'aigua", afig.

 Per a resoldre la situació, "hi ha tecnologia, però calen voluntat i diners". Assegura que cal reordenar el territori per a frenar l'urbanització de zones inundables, renaturalitzar l'espai i aprofitar la vegetació, que té la funció d'absorbir i reduir la velocitat de l'aigua. 

També et pot interessar

stats