Un nou dispositiu detecta al·lèrgies a antibiòtics en menys d’una hora

És el resultat del projecte europeu Cobiophad en què participen la Universitat Politècnica de València i l’Hospital La Fe.

En el projecte europeu Cobiophad participen la Universitat Politècnica de València i l’Hospital La Fe
En el projecte europeu Cobiophad participen la Universitat Politècnica de València i l’Hospital La Fe / UPV

Un nou dispositiu de baix cost i alta sensibilitat, basat en la tecnologia de discos compactes, és capaç de detectar al·lèrgies a antibiòtics en menys d’una hora. Amb una xicoteta mostra de sang, és capaç de detectar fins a deu tipus d’al·lèrgies diferents a antibiòtics com l’amoxicil·lina o penicil·lina, entre altres, segons han informat la Universitat Politècnica de València i l’Hospital La Fe, que participen en el projecte europeu Cobiophad.

Els investigadors han desenvolupat un equip bifotònic de baix cost i alta sensibilitat que permet detectar al·lèrgies a antibiòtics de forma no invasiva i amb una quantitat de sang molt menuda. A més, aquest prototip destaca perquè pot analitzar de forma simultània fins a sis mostres diferents i és capaç de detectar en una mostra fins a deu al·lèrgies a antibiòtics betalactàmics.

L’anàlisi és molt senzilla, segons assegura Ángel Maquieira, investigador de l’Institut de Reconeixement Molecular i Desenvolupament Tecnològic de la UPV. “Una vegada carregada la mostra en el disc, aquest s’introdueix en el lector i de la interacció entre la mostra i els reactius s’obté el resultat que ajudarà el personal mèdic a diagnosticar si el pacient és al·lèrgic o no”, explica. Tot això, en menys d’una hora.

Redueix les molèsties i els riscos per als pacients

Després de les proves realitzades en la UPV, està previst que en els pròxims mesos l’equip desenvolupat en el marc d’aquest projecte comence a utilitzar-se a Hospital La Fe. Per a Ethel Ibáñez, al·lergòloga de l’hospital i membre de l’equip de Cobiophad, aquest dispositiu pot facilitar i abaratir significativament el diagnòstic de les al·lèrgies a antibiòtics, i redueix a més les molèsties i els riscos per als pacients.

En el projecte participen també l’empresa valenciana Lumensia, situada al campus de València de la UPV, a més d’empreses britàniques, de Noruega, Àustria, Romania i Alemanya.

També et pot interessar

stats