Un milió d’espècies estan en perill d’extinció en les pròximes dècades

Aquesta tendència negativa afectarà el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible marcats per l’ONU per a 2030.

VÍDEO | Un milió d’espècies estan en perill d’extinció en les pròximes dècades

El planeta ha llançat ja la seua veu d’alarma: un milió d’espècies animals i vegetals es troben en risc d’extinció, moltes en les pròximes dècades, llevat que hi haja un canvi radical en els mètodes de producció i consum.

L’anàlisi de la Plataforma Intergovernamental en Biodiversitat i Serveis Ecosistèmics (IPBES), presentat aquest dilluns a la Unesco, subratlla la responsabilitat humana en aquesta situació límit. El canvi climàtic, la contaminació i les espècies exòtiques invasores completen aquesta combinació, que ha provocat que la taxa d’extinció actual siga ja “entre desenes i centenars de vegades més alta que la mitjana experimentada en els últims deu milions d’anys”. Veus expertes de 50 països han treballat durant tres anys en aquesta radiografia del planeta en les últimes cinc dècades, que ofereix un diagnòstic pessimista sobre l’impacte del desenvolupament econòmic en la naturalesa i les seues vora huit milions d’espècies.

“El deteriorament ha aconseguit nivells inèdits en la història humana, i la vida sobre la Terra tal com la coneixem s’acosta perillosament a un punt d’inflexió”, ha destacat l’argentina Sandra Díaz, copresidenta d’aquesta plataforma. De fet, més de 680 espècies de vertebrats han desaparegut des del segle XVI i estan en perill més del 40% de les espècies d’amfibis, un 33% dels esculls de coral i més d’un terç dels mamífers marins. 

Desaparició de milions d’hectàrees de bosc

“Quantes evidències més necessitem per a adonar-nos que no podem seguir així?”, ha recalcat l’experta argentina. Entre 1980 i 2000 es van perdre vora cent milions d’hectàrees de bosc tropical, principalment per a dedicar-lo a la criança de bestiar a Llatinoamèrica i a plantacions al sud-est asiàtic, la majoria d’oli de palma. 

Aquesta tendència negativa, segons l’estudi, afectarà el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) marcats per l’ONU per a 2030 en matèria de pobresa o fam, entre altres, la qual cosa fa que el declivi siga tant un assumpte mediambiental com social. “No és massa tard per a canviar el rumb, però només si es comença ja i a tots els nivells”, es recalca des de l’organisme independent, impulsat el 2012 per diverses agències de l’ONU i integrat per més de 130 governs.

També et pot interessar