Un mausoleu recordarà a Paterna a totes les víctimes del franquisme sense identificar

Partits polítics, sindicats i associacions de familiars firmen un manifest conjunt en el qual demanen la construcció d'aquest memorial al cementeri de Paterna

El "paredó d'Espanya" a Paterna
El paretó d'Espanya, a Paterna / Juan Carlos Cárdenas (Efe)

La Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica impulsarà la construcció d'un mausoleu per a les víctimes del franquisme no identificades al cementeri de Paterna. Aquest dijous, entitats memorialistes, partits polítics i sindicats han firmat un manifest conjunt en el qual demanen la construcció d'un mausoleu memorial al cementeri de Paterna que albergarà les restes de les víctimes del franquisme exhumades de les fosses comunes.

I és que la lluita per recuperar la memòria històrica té una parada destacada a Paterna. Al municipi de l’Horta Nord està datat el primer afusellament de la repressió franquista posterior a la Guerra Civil, el 3 d’abril de 1939. És, a més, el segon terme municipal amb més persones ajusticiades durant la postguerra. El cementeri de Paterna és “gran fossa comuna” de la Guerra Civil. A l’interior, més de seixanta fosses conserven els cadàvers de centenars d’afusellats pel franquisme. 

En el manifest, els firmants reclamen la rehabilitació de la paredassa el Terrer, declarat Bé de Rellevància Local per l'Ajuntament de Paterna, i la construcció d'un centre d'interpretació, així com la seua declaració, al costat de les fosses comunes, com a llocs de memòria democràtica de la Comunitat Valenciana.

La identificació de les víctimes és un dels objectius actuals de les administracions. La Diputació de València, de fet, treballa per a localitzar els familiars de 21 de les 47 persones represaliades pel franquisme i de les quals s'han trobat les restes a les excavacions de la fossa 63 del cementeri de Paterna. Són restes que, de moment, no han sigut reclamades per cap familiar.

També et pot interessar

stats