Un llibre sobre 'big data' reafirma l'interés de la Comunitat Valenciana per explotar “el nou petroli”
Els autors donen claus per a resoldre els problemes de l'actualitat, com ara el fracàs escolar o l'elevada taxa d'atur juvenil, mitjançant algoritmes.
Després de l'èxit recent del Congrés Internacional d'Intel·ligència Artificial, la publicació del llibre electrònic Big Data i intel·ligència artificial reafirma l'interés de la Comunitat Valenciana per explotar l'anomenat pels seus autors “el nou petroli”.
“Per a ser més competitius, no ens podem permetre no invertir en intel·ligència artificial”, ha resumit Andrés Pedreño, director de l'Observatori d'Intel·ligència Artificial i coautor del llibre. Amb l'objectiu que Espanya no depenga de la modernització dels països veïns, el catedràtic d'Economia Aplicada ha destacat que és possible, mitjançant algorismes, resoldre els problemes als quals s'enfronta la ciutadania en l'actualitat, com per exemple el fracàs escolar, l'escassa presència femenina en les facultats d'enginyeria o l'elevada taxa d'atur juvenil.
Els dos catedràtics, membres del comité d'experts del Llibre Blanc sobre Dades Massives i Intel·ligència Artificial que està preparant el govern espanyol, reflexionen, des d'un punt de vista econòmic i jurídic, sobre l'ús d'aquestes dues ferramentes clau de l'anomenada Indústria 4.0.
“Però els drets fonamentals de les persones prevalen sobre la tecnologia”, ha recordat al Parc Científic de Burjassot el també coautor Javier Plaza, catedràtic de Dret Civil i delegat de Protecció de Dades de la Universitat de València. Plaza ha destacat el canvi constant al qual s'enfronta el món digital i la necessitat de reglar-lo, amb exemples com la polèmica Llei de protecció de dades, en vigor des del passat mes de maig, o el nou reglament europeu que introdueix la lliure circulació de dades no personals.
Si bé s'ha mostrat més partidari de la regulació preventiva que Pedreño, ha reconegut “l'excés del règim sancionador espanyol, per damunt fins i tot de l'europeu. A tot l'articulat del Reglament Europeu de Protecció de Dades falten per afegir-ne un altre centenar que aborde l'aplicació de la norma en pimes”, que és el tipus d'empresa que conforma el gruix del sector productiu a Espanya. En aquest punt, Pedreño ha insistit que “hem de ser competitius davant de països com la Xina i els Estats Units”.
Així mateix, el catedràtic de Dret ha presentat conceptes nous en el món de les dades massives com els drets d'autor, l'ús i patent d'algorismes o la coneguda com a “mineria de text” -el tractament simultani d'escrits per a traduir no únicament d'una forma literal, sinó també el context-. “Tot açò amb un llenguatge clar, senzill i dirigit a un públic no expert o que busca solucions a qüestions específiques com, per exemple, la protecció de bases de dades”, ha aclarit.
El llibre en la pràctica
Tal com han ressaltat els seus autors, Big Data i intel·ligència artificial seria un llibre incomplet sense la seua aplicació pràctica en empreses amb seu valenciana. Ambdós catedràtics han mostrat el cas de la companyia mèdica Santa Bàrbara Smart Health, instal·lada al Parc Científic de la Universitat de València, i Neuss Intelligence, situada al Parc Científic d'Alacant.
A més, Pedreño ha usat aquests exemples per a incidir que és necessari introduir “el pensament computacional des de l'educació primària, sense oblidar la formació professional”. El director de l'Observatori d'Intel·ligència Artificial ha animat les empreses i institucions espanyoles a escalar en el rànquing d'inversió en empreses emergents i empreses relacionades amb aquesta matèria, encapçalat pels Estats Units –amb San Francisco com a ciutat tecnològica per excel·lència–, seguit d’Israel o el Regne Unit, Alemanya i França com a països europeus.