Un informe mèdic qüestiona que la immunitat de ramat arribe en vacunar el 70% de la població

L'estudi, del l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), considera que no hi ha una xifra màgica per a aconseguir aquest objectiu, que depén també d'altres factors

Imatge d'arxiu del procés de vacunació massiva en la Ciutat de la Llum d'Alacant
Imatge d'arxiu del procés de vacunació massiva a la Ciutat de la Llum d'Alacant / Morell EFE

Arribar a un 70% de la població vacunada suposarà el que es considera immunitat de ramat. O no. Metges experts en salut pública i immunòlegs de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), centre impulsat per la Fundació "la Caixa", consideren que "no és clar" el percentatge de població vacunada necessari per a aconseguir la immunitat de grup i no consideren "segur" que s'aconseguisca amb el 70% de la població vacunada.

La vacunació avança a Espanya i el govern ofereix en cada intervenció pública unes dades que tenen el seu reflex en paràmetres com ara els contagis o les hospitalitzacions. I enmig d'aquest procés massiu, algunes veus expertes es fan preguntes. L'informe elaborat per ISGlobal explica que "no existeix un percentatge màgic d'immunització que proporcione immunitat de grup enfront d'un patogen".

Els experts contextualitzen aquesta anàlisi. El fet que hi haja infectats asimptomàtics, que el virus mateix estiga mutant i que hi haja variants més contagioses ha fet que alguns epidemiòlegs eleven la xifra necessària d'immunització al 85% de la població vacunada o amb anticossos per haver passat la malaltia. I hi ha un altre factor clau, que és si la immunització es distribueix de manera equitativa. "Si existeix una cobertura vacunal del 90% en una zona geogràfica i d'un 60% en una altra, per exemple, el percentatge general de vacunació no reflectirà la realitat", alerten els experts, que també avisen que la població infantil no estarà encara vacunada.

"En el cas de la SARS-CoV-2, encara no és clar si aconseguirem l'eliminació de la malaltia o només el control funcional de la pandèmia, que evitaria hospitalitzacions i morts gràcies a les vacunes i possibles tractaments futurs", afirmen en el seu informe. A més, posen com a exemple la pallola, la malaltia infecciosa previsible mitjançant vacunes amb major taxa de contagi, que necessita un 95% de la població vacunada per a eliminar la malaltia.

Entres les conclusions, els experts demanen a la població no relaxar les mesures que ens han acompanyat durant la pandèmia, com ara la mascareta o la distància de seguretat.

També et pot interessar

stats