Un expert en blanqueig diu que el banc no hauria d’haver permés cap transferència del frau de l’EMT

La directora de Gestió diu que no va llegir els correus que li va enviar Caixa Bank fins al mes d'octubre.

El regidor de Mobilitat de l'Ajuntament de València Giuseppe Grezzi i el director gerent de l'EMT Josep Enric Garcia Alemany en una imatge d'arxiu
El regidor de Mobilitat de l'Ajuntament de València Giuseppe Grezzi i el director gerent de l'EMT Josep Enric Garcia Alemany en una imatge d'arxiu / À Punt NTC.
11 de desembre 2019 - 23:11

L'entitat bancària no hauria d'haver permés ni tan sols la primera transferència del frau de quatre milions en l’EMT, ja que no es realitzava amb l’operativa habitual, segons un expert en blanqueig de capitals i membre de Gestha, el sindicat de tècnics del Ministeri d'Hisenda,

Segons aquest especialista, que ha intervingut en la comissió que investiga el frau, l’entitat bancària a través de la qual es van dur a terme les transaccions hauria d'haver fet moltes més coses, en tractar-se d'operacions inusuals. A més, opina que el banc hauria d'haver pres mesures de diligència reforçades. A més, troba insuficient que el banc avisara amb un correu electrònic i també que, davant la falta de resposta, l’entitat no ho paralitzara tot.

Segons el representant de Gestha, amb les signatures mancomunades de l'EMT mai s'haurien d'haver completat aquestes operacions per part de CaixaBank, ni tan sols la primera.

En la comissió d’investigació també han comparegut el viceinterventor i l'auditor de l'Ajuntament de València. Tots dos consideren que dues persones responsables poden ser suficients per a la signatura mancomunada electrònica, sempre que se seguisquen els procediments. Segons han precisat, si després algú se salta el procediment, poden passar casos com l'ocorregut en el frau de l'EMT.

La directora de Gestió no va llegir correus de CaixaBank fins a octubre

La directora de Gestió de l'EMT, María Rayón, ha declarat que no va llegir els correus que li va enviar Caixa Bank entre el 17 i 20 de setembre fins al mes d'octubre, unes setmanes després que es realitzaren les transferències a la Xina.

Rayón ha comentat que, en estar de baixa, només atenia el seu mòbil particular i que va ser aquest a través del qual li van demanar que donara el vistiplau a una transferència internacional a la Xina de la qual no tenia coneixement.

Així mateix, ha reconegut que el mes de setembre es van autoritzar transferències mitjançant firma electrònica en dates anteriors al fet que es detectara el frau, ja que és l'únic sistema de pagament a proveïdors. A més, ha dit que no recorda que amb anterioritat s'utilitzaren contractes de confidencialitat com els que els defraudadors li van exigir a l’exdirectiva acomiadada. Sobre la treballadora ha dit que sempre havia actuat amb diligència en el compliment del seu treball.

Per la seua banda, el director gerent de l'EMT, Enric García Alemany, ha explicat que va ser l’exdirectiva acomiadada la que, plorant, li va parlar sobre les transferències internacionals, però que no li podia dir res per la clàusula de confidencialitat que havia signat.

Ha manifestat també que l'únic accés que va realitzar a la banca electrònica de CaixaBank va ser amb anterioritat a les dates de la transferència a la Xina per a ordenar un pagament de remeses.

Sobre protocols en matèria de pagaments financers, García Alemany ha indicat que l'EMT té establits uns procediments, però que no existeixen protocols per escrit.

També ha indicat que el dia que es va detectar el frau, l'actitud de la treballadora acomiadada va ser de col·laboració i que no li va semblar que tractara d'ocultar coses.

Advocats contractats “a dit”, segons el PP

En referència a aquest frau, la portaveu del Grup Popular a l’Ajuntament de València, María José Català, ha denunciat que la contractació –per 25.000 euros– del despatx d'advocats per a la defensa d’aquesta causa judicial s'ha realitzat "a dit i sense respectar les instruccions internes del procediment de contractació de l'EMT".

El regidor de Transport Públic, Giuseppe Grezzi, ha acusat el PP de desconèixer la normativa sobre els contractes del sector públic que es poden aplicar en el sector del transport. En aquest sentit, ha assegurat que la Directiva 2014/25 UE permet la contractació de serveis jurídics sense un concurs públic obert.

"El nostre objectiu sempre ha sigut recuperar els diners estafats i per això hem decidit contractar aquests serveis, perquè un despatx d'advocats especialitzat es poguera fer càrrec de l'assumpte", ha afirmat.

També et pot interessar

stats