Un estudi pioner a Espanya identifica canvis en la menstruació provocats per les vacunes contra la covid-19

Dolor o alteracions en la durada del cicle i la quantitat de sagnat són algunes de les alteracions detectades en la investigació Eva, que ha desenvolupat la Universitat de Granada

Imatge d'arxiu d'una dona amb dolor menstrual
Imatge d'arxiu d'una dona amb dolor menstrual / Shutterstock

Un estudi pioner a Espanya de la Universitat de Granada (UGR) ha identificat alteracions en la menstruació derivades de les vacunes contra la covid-19. Són canvis que afecten la duració del cicle, el dolor o diferents símptomes premenstruals. En el projecte, anomenat Eva, han participat quasi 23.000 dones de tot el país a través d'una enquesta virtual i conclou que és possible vincular les lleus alteracions identificades en els cicles premenstrual i menstrual als sèrums desenvolupats per a lluitar contra la pandèmia.

La mostra la integren dones que han rebut la pauta completa de vacunació i arreplega dades sociodemogràfiques i clíniques sobre el tipus de vacuna administrada, així com els canvis percebuts en relació amb la durada del cicle, quantitat de sagnat, dolor, presència de coàguls i símptomes premenstruals.

El 78% de les participants diuen haver notat diferències en els símptomes premenstruals i menstruals després de l'administració de la vacuna. Del conjunt, les entrevistades que notifiquen alteracions són en general les més majors, especialment de 35 anys endavant. I s'hi donen més en les fumadores.

Els canvis en símptomes premenstruals més prevalents són més cansament (43%), distensió abdominal (37%), irritabilitat (29%), tristesa (28%) i mal de cap (28%), mentre que els símptomes menstruals més freqüents són més quantitat de sagnat (43%), dolor (41%), retard en la menstruació (38%) i menys dies de sagnat (34,5%).

"Els assajos clínics realitzats per al desenvolupament de les vacunes contra la covid no incloïen el registre de possibles canvis premenstruals i menstruals després de l'administració de les dosis", ha recordat la investigadora del departament d'infermeria de la UGR, Laura Baena García, que encapçala el treball.

Segons recorda l'experta, després de la campanya de vacunació moltes dones van detectar canvis en el cicle menstrual, cosa que va impulsar aquest projecte d'investigació dissenyat per a determinar si hi ha relació entre la vacuna i les alteracions menstruals. Eva és el primer estudi en població espanyola que recull els canvis percebuts tant en símptomes premenstruals com menstruals derivats de la vacuna contra la covid-19.

"Les dones vacunades hi perceben alteracions lleus en tots dos moments del cicle. Es necessiten més estudis per a descriure els mecanismes fisiològics que expliquen aquestes alteracions", ha resumit Baena.

També et pot interessar

stats