Un estudi mostra la manca de compromís de les companyies de creuers amb l’acció climàtica

Ecologistes en Acció demana mesures immediates perquè minve l’activitat de les navilieres

L’estat espanyol encapçala la llista de països més contaminats per l'activitat creuers
L’estat espanyol encapçala la llista de països més contaminats per l'activitat creuers / NABU Hapke

La majoria de companyies de creuers declaren incloure estratègies climàtiques i estar compromeses amb el medi ambient, i a més, segons denuncien grups ecologistes, la implementació continua sent molt baixa.

Les conclusions es desprenen d’un estudi realitzat per l’associació mediambiental NABU, la més important d’Alemanya, que avalua les mesures implementades i els objectius de les companyies de creuers que fan ruta a les costes europees en relació amb les emissions contaminants.

Com a resultat de l’estudi s’ha publicat un rànquing de creuers amb dènou de les companyies navilieres més importants que operen a Europa. De totes elles, només una obté la meitat de la puntuació, d’un màxim de 17 punts. Es tracta de la desena edició d’aquest impopular rànquing.

Resultats del rànquing de creuers 2022
Resultats del rànquing de creuers 2022 / NABU / Ecologistes en Acció

Per a elaborar el rànquing s’han tingut en compte aspectes com l’ús de combustibles pesats, el respecte a l’Acord de París, l’existència d’estratègies per a la neutralitat climàtica i l’ús de filtres per a les partícules contaminants de sutja, un aspecte no implementat per cap de les companyies analitzades.

Espanya, líder en contaminació per creuers

En aquest context, Ecologistes en Acció ha aprofitat per a recordar que l’estat espanyol “encapçala la llista de països més contaminats per creuers, amb els ports de Barcelona i Palma de Mallorca liderant el rànquing per ciutats” i ha destacat que les companyies amb plans d’expansió “més agressius” corresponen a algunes de les que es posicionen pitjor en el rànquing.

Tot i que cada vegada hi ha més vaixells de creuers amb capacitat de connexió elèctrica a terra, es denuncia que l’ús de combustibles pesats continuen dominant el mercat actual i que “l’ús de bateries i piles de combustible alimentades per energia produïda a partir de fonts renovables és escàs i solament s’utilitzen com complement del motor de combustió”.

La plataforma, formada per més de 300 grups ecologistes, ha demanat “la prohibició immediata de l’ús de combustibles pesats, que es detinga la construcció de noves terminals de creuers i un pla ambiciós de decreixement del sector”.

També et pot interessar

stats