Un estudi del CSIC revela que el quefir modula receptors intestinals implicats en la resposta immune

El treball, fet per investigadores del CSIC, compara la beguda elaborada a partir de la fermentació de la llet amb diversos probiòtics farmacèutics

L'estudi, publicat per una revista científica, ha demostrat les propietats del quefir
L'estudi, publicat per una revista científica, ha demostrat les propietats del quefir / À Punt NTC

Un estudi liderat per l’Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments (IATA), del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), ha analitzat la composició microbiana i els efectes sobre les vies de senyalització, els canals de comunicació del sistema immune, d’onze quefirs comercials, comparant-los amb quatre probiòtics farmacèutics.

El treball, publicat en la revista Food Research International, revela “diferències significatives” en la capacitat del quefir per a modular el sistema immunitari intestinal in vitro. Els resultats van mostrar que esta beguda preparada a partir de llet fermentada presenta un efecte immunomodulador “més complex i divers”, possiblement per la interacció entre els bacteris i els fongs que coexistixen en la beguda, segons ha informat en una institució en un comunicat.

El quefir és una beguda tradicional elaborada a partir de la fermentació de la llet mitjançant una combinació de bacteris i rents. A diferència del iogurt, fermentat només per bacteris, el quefir alberga una comunitat microbiana molt més diversa. Això ho confirma l’estudi del IATA-CSIC, que va observar una alta variabilitat en la composició microbiana, tant bacteriana com fúngica, dels quefirs analitzats.

En la majoria predominaven bacteris com Lactococcus lactis i Streptococcus thermophilus, habituals en la fermentació làctia i amb efectes beneficiosos per a la salut intestinal. En uns altres, es va detectar una major presència de rents com Kluyveromyces marxianus o Saccharomyces cerevisiae, associats a la producció de compostos amb efectes antioxidants i immunomoduladors.

Interacció entre bacteris i fongs

La investigadora del IATA-CSIC i autora principal de l’estudi, Marta Arroyo, ha explicat que "els quefirs comercials presenten diferències significatives en la seua composició i en els seus efectes sobre les vies de senyalització immune intestinal" i que "comptar amb dades clares sobre la seua composició ajudaria els consumidors a triar productes de forma més informada".

Les vies de senyalització immune actuen com un llenguatge molecular que connecta als microorganismes, els compostos bioactius dels aliments, les cèl·lules intestinals i el sistema immunitari. A través de complexes cascades de reaccions bioquímiques, estes vies permeten reconéixer senyals externs, transmetre informació i coordinar respostes que poden anar des de la defensa enfront de patògens fins a la promoció de la tolerància i l'equilibri immunològic.

Per a avaluar la capacitat de supervivència dels microorganismes del quefir i el seu impacte sobre el sistema immunitari, les investigadores del grup d’Enfocaments Integratius en Toxicologia Alimentària del IATA-CSIC van simular un procés de digestió gastrointestinal i van analitzar l’efecte de les mostres en models cel·lulars.

A més, alguns quefirs van demostrar una notable resistència a les condicions digestives simulades, la qual cosa podria afavorir l’arribada d’un major nombre de microorganismes vius a l'intestí.

Activació de rutes immunitàries específiques

L'estudi també va observar que la diversitat microbiana del quefir influeix directament en la seua capacitat per a modular diferents vies de senyalització intestinal relacionades amb el sistema immune. Una major diversitat bacteriana es va associar amb una activació més intensa del receptor d'hidrocarburs arílics (AhR) i Toll-like (TLR), proteïnes clau en la regulació de la resposta immunitària; mentre que una major diversitat de rents es va relacionar amb respostes més atenuades.

“Este factor podria potenciar els efectes immunomoduladors del quefir i diferenciar-lo d'alguns suplements probiòtics convencionals per la seua viabilitat per a arribar a l'intestí i la seua capacitat per a activar vies de senyalització distintes. A més, les interaccions entre la matriu alimentària i els microorganismes és una àrea poc estudiada que requereix més atenció”, explica Silvia Moriano, investigadora postdoctoral del IATA-CSIC i primera autora de l’estudi.

També et pot interessar

stats