El 65% dels xiquets i xiquetes valencians no consumixen el mínim recomanable de fruita i verdura

Segons una enquesta del CODiNuCoVA, quasi huit de cada deu famílies valencianes té dificultats per a portar una alimentació saludable

Presenación estudi CODiNuCoVA
Presentació de l'estudi, este dimarts / CODiNuCoVa

El 76% de les famílies que ha participat en una enquesta del Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de la Comunitat Valenciana (CODiNuCoVa) té dificultats per a implementar hàbits d'alimentació saludables a casa. El rebuig dels més xicotets a tastar coses noves, la falta de temps dels progenitors i el desig d'evitar conflictes familiars serien les barreres més freqüents segons este estudi.

La consulta s'emmarca en el projecte d'educació alimentària Mengem Territori, una iniciativa del CODiNuCoVa, desenvolupada en col·laboració amb el Centre Mundial de València per a l'Alimentació Urbana Sostenible (Cemas), que té com a objectiu fomentar l'alimentació saludable i el consum de productes frescos de temporada i proximitat entre els més menuts de la casa.

"Una realitat que estem observant des de fa anys és que els xiquets i xiquetes són la franja d'edat que pitjor s'alimenta en les famílies valencianes”, explica María Ferrer, vocal d'Educació Alimentària del CODiNuCoVa. En este estudi nutricional que van fer entre 2022 i 2023 amb més de 700 menors es va demostrar que “el 86% de xiquets i xiquetes necessiten millorar l'alimentació".

I és que, tal com expliquen les mateixes famílies, la principal preocupació pel que fa a l'alimentació dels fills radica en el fet que no mengen prou aliments saludables com ara fruita, verdura o llegums.

Un de cada tres menuts s’excedix amb el sucre

Des del CODiNuCoVa alerten que el 65% dels xiquets i xiquetes valencians no arriba a les recomanacions mínimes en consum de fruita o verdura i que un de cada tres excedix la quantitat màxima de sucre que és desitjable consumir. Això es deu a “l'elevat consum d'ultraprocessats que inclouen les dietes en desdejunis i berenars", expressa Alonso.

Una altra de les preocupacions que manifesten els pares i mares és que els fills i filles en un futur no tinguen coneixements per a saber alimentar-se saludablement per ells mateixos.

És per això que el paper del nutricionista en l'educació és de vital importància. “Ajudar els més xicotets a identificar quins aliments són saludables i per què és important prioritzar-los en la dieta perquè el dia de demà sàpiguen triar el tipus d'alimentació equilibrada", indica la responsable de projectes del CODiNuCoVa.

A més, les nutricionistes a càrrec del projecte han subratllat que una alimentació equilibrada i saludable és la base per a la prevenció de malalties cròniques com el sobrepés i l'obesitat, la diabetis o problemes cardiovasculars que cada vegada debuten més prompte.

“No podem oblidar que en la nostra comunitat l'índex d'obesitat infantil està ja en un 18% i que les conseqüències d'esta patologia les vorem a mitjà i llarg termini", indica María Ferrer.

Compra majoritària en supermercats

L'enquesta també analitza els hàbits de les famílies valencianes a l'hora de fer la compra i l'elecció de productes i establiments de proximitat.

Els resultats són contundents: el 70% de les famílies assegura fer la compra en supermercats enfront d'un 9,5% que la fa en comerços de barri.

Esta realitat respon a la falta de temps de les famílies, que moltes vegades opten per omplir la nevera en línia i no tenen temps de visitar diferents establiments. “Això també té un impacte en l'alimentació de les famílies atés que l'accés a productes de proximitat i de temporada en estos establiments és més limitat i, per contra, hi ha una gran varietat de productes processats al nostre abast", apunta Alonso.

Així, des del CODiNuCoVa han anunciat que durant el mes de setembre arrancarà una nova edició de Mengem Territori.

Esta vegada, un equip de dietistes-nutricionistes visitarà 2.000 alumnes en més de huitanta aules a casa nostra impartint xarrades i tallers interactius per a suscitar entre els més xicotets l'interés per una alimentació saludable i sostenible.

També et pot interessar

stats