Els nutricionistes alerten dels perills de les anomenades "dietes miracle"

Tres de cada quatre persones que acudixen a la consulta n'han provat anteriorment alguna, buscant una pèrdua de pes ràpida

El CodinuCoVa alerta dels perills de les dietes miracle
Cinta mètrica, bàscula i aliments saludables / Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de la Comunitat Valenciana

Amb la fi de les vacances i l'arribada del mes de setembre, augmenta l'adhesió a les populars "dietes miracle" per a revertir l'augment de pes en els mesos estivals, segons ha informat el Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de la Comunitat Valenciana (CODiNuCoVa) en un comunicat.

Unes dietes que, segons alerta l’entitat col·legial, poden comportar "perills" com ara dèficits nutricionals, pèrdua de massa muscular o riscos cardiovasculars, entre altres.

Estos plans, segons expliquen, es caracteritzen principalment per prometre una pèrdua ràpida de pes amb una restricció de grups d'aliments o nutrients, o basant-se en un únic aliment: "Quan fem dietes sense la prescripció d'un dietista-nutricionista col·legiat, privem l’organisme dels nutrients bàsics que necessiten els nostres òrgans i sistemes per a funcionar adequadament", assenyala Natalia Gil, nutricionista i membre de la junta de govern del CODiNuCoVa.

Gil també alerta que estes pràctiques poden provocar "alteracions en la funció renal i hepàtica, pèrdua accelerada de massa muscular i un major risc de patir malalties cròniques com, per exemple, la diabetis".

Segons el col·legi oficial, tres de cada quatre persones que acudixen a la consulta del dietista-nutricionista han provat anteriorment alguna d'estes dietes, buscant una pèrdua de pes ràpida.

Compte amb els plans detox i les monodietes virals

Natalia Gil també alerta del perill de les xarxes socials a l’hora de difondre dietes que no tenen el suport de cap professional de la salut: "Les xarxes són la principal font d'informació a l'hora de buscar este tipus de pràctiques alimentàries. En elles trobem dietes que es viralitzen i que per desgràcia no són promogudes per professionals de la salut", ha apuntat.

Alguns exemples d'estos famosos règims són els plantejaments detox, que basen l'alimentació en begudes i batuts que prometen un "efecte purificant"; dietes "excessivament hipocalòriques", que busquen reduir la ingesta de calories a costa d'eliminar grups sencers d'aliments; i les monodietes, que se centren en una alimentació basada en un únic aliment. "Totes elles generen grans dèficits en l'organisme i greus problemes de salut", ha avisat Gil.

El dejuni intermitent, mai sense supervisió d’un professional

Una altra de les pràctiques que s'ha generalitzat entre la població després de la tornada de les vacances és la de fer llargs períodes de dejuni sense un control. És el que es coneix com a dejuni intermitent: "Ens trobem en xarxes socials i en consulta molta gent que concentra totes les seues ingestes en un curt lapse de temps, per a després deixar de menjar durant huit o fins a setze hores al dia. Esta pràctica, sense un seguiment i un assessorament per part d'un nutricionista, pot comportar greus problemes per a la salut de la persona que els du a terme", explica Maite Navarro, presidenta del CODiNuCoVa.

En esta línia, Gil ha recalcat que el dejuni intermitent comporta beneficis al pacient sempre que es faça “en consulta, sota uns paràmetres concrets i tenint en compte les necessitats i peculiaritats de cada persona”.

La nutricionista assegura que no és una pauta nutricional útil per a tot el món ni un mètode d'aprimament.

També et pot interessar

stats