Un equip valencià descobreix quins són els mecanismes de resistència d’un tumor molt agressiu

El personal investigador ha aconseguit bloquejar el tumor en animals perquè no es torne a reproduir

Un equip valencià descobreix quins són els mecanismes de resistència d’un tumor molt agressiu / À Punt NTC

Un equip valencià ha liderat un avanç mèdic pel que fa al tractament del càncer de mama. Han descobert quins són els mecanismes de resistència d'un tipus de tumor, un dels més agressius, i han aconseguit bloquejar-lo en animals, perquè no es torne a reproduir. 

Ja fa una dècada que hi ha tractament per a un tipus de càncer de pit, l'HER2 positiu, però en alguns casos les pacients que el pateixen tenen recaigudes. Ara un equip d'investigació, liderat per l'oncòleg valencià Juan Miguel Cejalvo, ha identificat al laboratori una proteïna que crea un mecanisme de resistència contra les teràpies per a combatre el tumor i el fa més agressiu.

Així, Cejalvo ha explicat que aquelles pacients que presenten una alta càrrega d’aquesta proteïna tenen més possibilitats de recaure. “Suposa un avanç en el coneixement del càncer de mama. Concretament en els mecanismes de resistència d’un dels tumors que suposa el 20% del total de les morts per aquesta malaltia”, ha afegit la coordinadora de la Unitat de Càncer de Mama de l’Hospital Clínic de València, Begoña Bermejo. 

Però el descobriment va més enllà, perquè han comprovat en animals que si es combinen dos fàrmacs, un per a bloquejar la proteïna i l'altre per a tractar l'HER2 positiu, aconsegueixen una regressió completa i mantinguda d’aquest càncer en el 100% dels animals.

Ara esperen tindre el suport perquè la investigació puga fer el salt per a aplicar-se en pacients humans, i millorar així la seua supervivència davant la malaltia.

Aquesta investigació l'ha duta a terme l'Institut d'Investigació Sanitària de l'Hospital Clínic de València, l'Incliva, juntament amb altres centres com l'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona, i obri la porta a l'esperança de moltes dones.

També et pot interessar

stats