Un desastre que es repeteix mig segle després

L’agost de 1964 un incendi calcat de l’actual va arrasar 4.000 hectàrees també de la Vall d’Albaida i la Safor.

Un desastre que es repeteix mig segle després
Un desastre que es repeteix mig segle després

El devastador incendi que aquesta setmana ha arrasat més de 3.000 hectàrees de superfície forestal a la Vall d’Albaida i la Safor no és el primer desastre mediambiental d’aquestes característiques que pateix la zona. Just fa ara 54 anys, l’agost de 1964, un altre foc pràcticament calcat del d’ara va cremar unes 4.000 hectàrees, bona part de les quals són les mateixes que han tornat a quedar reduïdes a cendra aquesta setmana.

El 15 d’agost de 1964 es va declarar un xicotet incendi a la serra de Quatretonda. Pocs dies més tard, el foc havia adquirit un “caràcter dantesc”, segons el relat dels periòdics de l’època. Quatre dies després, el 19 d’agost, s’alçava un fort vent de ponent i l’incendi s’escampava com una taca d’oli als termes municipals de Llutxent i Pinet. Imparables, les flames van entrar a Gandia a primera hora de la nit. Exactament com aquest mes d’agost. Expliquen les cròniques que, com ha passat ara, també en aquella ocasió es van haver de mobilitzar a efectius de l’exèrcit.

Fa mig segle, l’incendi va tardar a ser sufocat cinc dies (el d’ara en fa quatre que crema) gràcies al treball de la Guàrdia Civil (el cos de seguretat per excel·lència de l’Espanya rural franquista) i de voluntaris de Marxuquera, la partida de Gandia on en aquesta ocasió s’han concentrat les cases cremades.

Testimonis que ho recorden

Tot i el temps transcorregut, encara hi ha veïns de la zona que recorden aquella catàstrofe. Josep Mahiques, veí de Pinet, explica que ha tornat ha viure la tragèdia de fa mig segle: “el foc va arribar a les parets del poble i ací va acabar, és a dir, que ens va rodejar pels dos costats”. Com aquest dimarts a la nit.

Josep Mahiques, veí de Pinet

En 1964 es van cremar 4.000 hectàrees de terreny muntanyós i van desaparéixer més de 100.000 pins. Els danys es van avaluar aleshores en 50 milions de pessetes, l’equivalent a 9 milions d’euros de l’actualitat. Unes xifres que donen una idea del que pot ser el balanç final d’aquest terrible episodi de 2018. De nou, el foc devastant dos de les comarques centrals valencianes.

També et pot interessar

stats