Un de cada cinc xiquets en edat escolar a Espanya té miopia

Segons l'Associació d'Empresaris d'Òptiques, la meitat dels menors necessita ulleres, però els pares no ho saben

Dos xiquets amb ulleres miren el telèfon
Dos xiquets amb ulleres miren el telèfon / Izemphoto (Shutterstock)

Un de cada cinc menors en edat escolar pateix miopia, segons el baròmetre de la miopia a Espanya 2023, elaborat pel grup d'investigació de la Universitat Complutense i la Fundació Alain Afflelou. El baròmetre, presentat aquest dijous, crida l'atenció sobre la necessitat de previndre aquest defecte visual en l'etapa escolar, on una bona visió és essencial en l'aprenentatge i, afigen, qualsevol problema en la salut visual de l’alumnat pot arribar a causar, fins i tot, fracàs escolar.

Segons estimacions de l'Associació Nacional d'Empresaris d'Òptiques i Professionals (ANEOP), la meitat dels escolars necessita ulleres, però les famílies no ho saben.

Entre els senyals que poden ajudar a identificar un problema de visió en l'etapa escolar estan veure que el xiquet o xiqueta s'acosta o allunya massa en llegir, inclina el cap, confon les lletres, se salta paraules, abaixa la velocitat de lectura o té problemes de dificultat lectora.

Atés que el 80% de l'aprenentatge s'obté a través de la visió, resulta fonamental previndre'n problemes en la població infantil i parar atenció als senyals que puguen indicar un defecte visual. L'estudi recorda que si els problemes de visió no es tracten, poden afectar tant l'educació com la comprensió lectora, però també se'n poden derivar complicacions com l'estrabisme o l'ull gandul.

Per això es recomana fer un examen visual a l'inici de l'edat escolar, així com revisions periòdiques, ja que el diagnòstic primerenc és essencial. Altres accions que poden previndre l'evolució de la miopia és que els xiquets facen activitats a l'aire lliure durant almenys dues hores al dia —perquè descansen la vista— i evitar que a casa facen activitats de visió pròxima durant temps prolongat, com usar pantalles.

També et pot interessar

stats