Un de cada cinc adolescents fa dieta, una xifra que creix cada any

Els motius estètics són l'incentiu principal per a aquest canvi alimentari entre els 15 i 19 anys

Imatge d'una persona en una bàscula
Imatge d'una persona en una bàscula / Pexels

El 21% de joves espanyols entre els 15 i 19 anys segueix una dieta en el moment actual, segons el tercer baròmetre juvenil Salut i Benestar de les fundacions FAD Joventut i Mútua Madrilenya. Entre els motius per a aquest control de l'alimentació, un 57,6% ho fa per qüestions estètiques i en el cas de les dones, el percentatge és fins i tot major. 

L'estudi apunta que a més de les raons relacionades amb l'estètica, que addueix el 50,6% dels xics i el 64,2% de les xiques, el segon incentiu per a fer dieta és "sentir-se saludable" en un 55%, mentre que només el 9% dels casos ho fa per indicació mèdica. Els comentaris dels amics o de la família referits a agradar a la gent en general o agradar a la parella és un altre dels factors que influeix a l'hora de començar una dieta. L'últim motiu és més freqüent entre els xics (4,9%), el doble que elles. 

Les xifres d'adolescents que prenen aquestes decisions alimentàries creix cada vegada més. En el 2019 el percentatge era del 14% i en 2017 se situava en el 9,7%. 

Per a la directora general de FAD Joventut, Beatriz Martín Padura, aquest augment és "preocupant" perquè la seua etapa vital és de "major vulnerabilitat emocional i psicològica, en la qual estan exposats a les opinions dels altres". 

El director de la Fundació Mútua Madrilenya, Lorenzo Cooklin, assenyala que el creixement de dietes d'aprimament en aquest grup d'edat pot estar relacionat amb les pressions indirectes que reben en xarxes socials i altres canals de comunicació, i remarca el caràcter preocupant del tema perquè es tracta d'una població en procés de maduració i que busca una imatge millor. 

Pel que fa a la franja de 15 a 29 anys, el percentatge de població que se sotmet a aquestes mesures d'aprimament és del 18,9% enfront del 17,2% de 2019, una dada també en augment comparada amb el 2017, quan només l'11% declarava seguir una dieta per a baixar de pes. 

En els baròmetres de 2017 i 2019 hi havia més dones que homes que confessaven fer dieta, no obstant això, en 2022 s'inverteix la tendència i encara que lleugerament, s'observa per primera vegada un major percentatge de realització de dietes entre els homes (19,2%) i una reculada en les dones (18,4%). 

També et pot interessar

stats