Quasi un centenar d’oficines turístiques atendran també les víctimes de la violència masclista

S’habiliten punts violeta en 74 municipis que atendran, informaran i ajudaran les dones que se senten agredides

Distintiu que identificarà els punts violeta habilitats en les oficines de turisme de la Comunitat Valenciana
Distintiu que identificarà els punts violeta habilitats a les oficines de turisme de la Comunitat Valenciana / À Punt NTC

Les víctimes de violència masclista tenen aquest estiu vora un centenar més d’oficines a la seua disposició, es tracta de les oficines que s’han adherit a la xarxa de punts violeta de la Generalitat Valenciana que oferiran aquesta atenció especialitzada. Concretament, seran 92 oficines de la Xarxa Tourist Info, que pertanyen a 74 municipis o mancomunitats, les que s'han adherit a aquest programa. 

El projecte, impulsat des de Turisme conjuntament amb l'Institut Valencià de les Dones, pretén atendre, informar i ajudar víctimes de qualsevol mena d'agressió sexista de manera immediata. A més, aquests espais tenen el propòsit de conscienciar, previndre i identificar situacions de violència de gènere, i facilitar el gaudi en el període vacacional, amb el el respecte cap a les dones, lliures d'assetjament i humiliació masclista. 

El secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, ha defensat que "una oficina Tourist Info és una referència d'atenció al visitant", per això creu que "és un espai idoni de primera línia de defensa davant d'una agressió, per a derivar a les víctimes al lloc que corresponga". Els municipis i mancomunitats adherits a aquest programa es comprometen, d'una banda, a atendre i informar en aquestes oficines Tourist Info les víctimes de violència masclista, i facilitar els contactes telefònics i la ubicació de serveis especialitzats. 

Aquestes oficines comptaran amb una placa i un vinil violeta a la façana perquè puguen ser identificades. Ara per ara, són 92 espais, però aquest programa està obert a noves incorporacions.

La primera atenció davant d'una agressió masclista és fonamental, com assegura Maria Such, directora general de l'Institut Valencià de les Dones, durant l’acte de presentació d’aquestes oficines a Cullera. “Aquesta atenció és imprescindible per a no apartar la dona dels espais on li poden donar suport o ajudar-la”, apuntava. 

La justícia i la igualtat com a gest hospitalari

“L'hospitalitat és un element de transformació del model turístic, també ha de ser sensible a qüestions com la igualtat, la justícia…”, assenyalava Francesc Colomer a Cullera.  

Segons l'últim informe del Consell General del Poder Judicial, les agressions sexuals al 2019 van augmentar un 11% a la Comunitat Valenciana, amb 1.749 denúncies per delictes sexuals. Un gran nombre d'aquestes tenen lloc en zones turístiques durant l'estiu. 

També et pot interessar

stats