Un 78,7% de valencians, a favor de prohibir fumar en terrasses

Amb motiu del Dia Mundial sense Tabac, la Societat Valenciana de Medicina de Família i Comunitària ha fet públiques les dades de l'última enquesta sobre este problema de salut pública

El tabac causa el 86% dels càncers de pulmó a Espanya
Es calcula que a Espanya moren cada any 50.000 persones per causes atribuïbles al tabac / À Punt NTC

Un 78,7% de valencians està a favor de prohibir fumar en terrasses de bars i restaurants, segons l'última enquesta de la Societat Valenciana de Medicina de Família i Comunitària. Estes són les dades valencianitzades de l'estudi dut a terme per la Societat Espanyola de Medicina de Família i Comunitària anualment amb motiu del Dia Mundial sense Tabac, que se celebra este 31 de maig.

Quan es pregunta sobre els llocs en què consideren que hauria d'estar prohibit fumar, la majoria de les 514 persones enquestades a la Comunitat Valenciana considera prioritari els voltants dels centres educatius (81%) i les terrasses de bars i restaurants (78,7%). Per darrere es troben els llocs públics oberts com ara parcs o recintes esportius (67,3%), les platges (65,6%) i el cotxe particular 45,5%).

A més, la majoria de la mostra considera que està exposada al fum ambiental del tabac, per orde d'importància: a les terrasses de bars i restaurants (83,2%), en activitats lúdiques en espais oberts (58%), en la parada del bus (47,7%), en les cues per a entrar a algun local (47,5%) i en els accessos als centres educatius (20,3%).

Pel que fa a les mesures que recomanarien per a reduir el consum de tabac entre la població, destaquen: intensificar les mesures educatives (78,7%), eliminar la publicitat encoberta (65,1%), ampliar la regulació (65%) i augmentar el preu del tabac (60,8%).

"Zero emissions també en els teus pulmons"

Les dos societats promouen la XXV Setmana Sense Fum, que enguany té per lema “Zero emissions també en els teus pulmons”, en referència a l'impacte negatiu del tabac sobre el medi ambient. L'enquesta també ha preguntat per este punt, i el 92,8% de les persones enquestades a la Comunitat Valenciana estan conscienciades sobre la problemàtica.

Es calcula que a Espanya moren cada any 50.000 persones per causes atribuïbles al tabac, 5.000 d'elles a la Comunitat Valenciana, segons dades de l'Enquesta Europea de Salut a Espanya 2020. No obstant això, dades recents de la Societat Espanyola d'Epidemiologia indiquen que fumar pot provocar prop de 63.000 morts anuals.

També et pot interessar

stats