Un 27,5% de la població valenciana està en risc de pobresa i el 8,4% té "molta dificultat" per a arribar a fi de mes

La majoria d'indicadors milloren en 2022 fins als nivells anteriors a la pandèmia per la dinamització de l'economia i el mercat de treball

Un captaire sentat a terra amb un gos a València
Un captaire assegut a terra amb el seu gos a València / Mikel Dabbah (Shutterstock)

El 27,5% de la població valenciana, quasi tres de cada deu persones, estava en risc de pobresa o exclusió social el 2022. El percentatge disminueix en tres punts respecte de la dada registrada l'any anterior, segons l'enquesta de condicions de vida (ECV) elaborada per l'Institut Nacional d'Estadística (INE) i publicada aquest dilluns. La proporció, per damunt de la mitjana estatal —que és del 26%— la dona l'indicador conegut com a Arope (At risk of poverty and exclusion), que reflecteix quina part de la societat es troba en aquesta situació de vulnerabilitat. Mesura la pobresa no només amb els ingressos, sinó que també inclou la mancança material severa i la baixa intensitat d'ocupació. Tenint en compte l'últim padró de l'INE, vol dir que 1.404.212 valencians i valencianes estan en risc de pobresa o exclusió social.

Després de dos anys consecutius de pujada, fonamentalment per l'impacte de la pandèmia, la taxa ha experimentat un descens a causa de la millora de l'economia i l'ocupació. La davallada es trasllada pràcticament a tot l'Estat, i per això, el territori valencià es manté com la sisena autonomia amb més població en pobresa o en risc d'exclusió. Tan sols la superen Extremadura, Canàries, Andalusia, Castella-la Manxa i Múrcia, just les mateixes que l'exercici anterior presentaven els índexs més preocupants. L'extremenya, de fet, avança la valenciana pràcticament deu punts (36,9%).

Estadística ha precisat que la reducció dels percentatges és generalitzada en tots els territoris i es dona en els tres components que s'utilitzen per a calcular la taxa Arope. A la Comunitat Valenciana, la població en risc de pobresa —que monitora quantes persones tenen ingressos baixos en relació amb el conjunt de la població— va disminuir del 25,1% al 22,3%. Paral·lelament, el percentatge de població en situació de baixa intensitat en l'ocupació va passar de l'11,1% al 9,1%. Aquest segon indicador es refereix a les llars en les quals els membres en edat de treballar ho feren menys del 20% del total del potencial de faena durant l'any estudiat.

També es redueix en cinc dècimes, del 7,6% al 7,1%, la quantitat de persones en llars amb carència material i social severa. Això implica que es compleixen prou dels requisits següents: no poden permetre's menjar carn o peix cada dos dies, calfar sa casa adequadament, fer front a despeses imprevistes, tindre almenys dos parells de sabates o disposar d'un automòbil. El territori valencià es troba per damunt de la mitjana nacional en els tres camps d'anàlisi esmentats, que tornen a nivells semblants als d'abans que esclatara la crisi sanitària de la covid-19.

Segons l'enquesta, el llindar de risc de pobresa per a les llars unipersonals en 2022 —calculat amb les dades d'ingressos del 2021— va situar-se en 10.088 euros, un 5,8% més que la quantitat calculada l'any anterior. En famílies formades per dos adults i dos menors de catorze anys, el nivell puja a 21.185 euros.

Quasi quatre de cada deu famílies no poden pagar les vacances

Amb aquesta situació econòmica, un 8,4% de la població valenciana manifesta haver patit "molta dificultat" en 2022 per a arribar a fi de mes, tres dècimes menys que la mitjana espanyola i també sis menys que un any abans. A més, el 37% de les llars —quasi quatre de cada deu— no es va poder permetre anar de vacances fora de casa almenys una setmana a l'any i el 34,6% no va tindre capacitat per a fer front a despeses imprevistes. Un altre percentatge preocupant que trau a la llum l'estadística de l'INE és que el 3,4% de les famílies valencianes no poden assumir un menú de carn, pollastre o peix almenys cada dos dies. I en aquest últim cas, la quantitat es manté estable respecte de l'any passat i no decreix, dada que posa la nota discordant a la tendència a la baixa que experimenten la resta d'ítems.

Cent mil infants viuen en pobresa extrema

Amb totes les xifres conegudes aquest dilluns, Save the Children ha aprofitat la publicació de l'enquesta de condicions de vida per a llançar una nova alerta: quasi 100.000 xiquets i xiquetes valencians viuen en situació de pobresa extrema, un 11,4% del volum poblacional que pateix aquesta situació de mancança i vulnerabilitat. La dada millora perquè experimenta un descens de cinc punts durant el 2022 —l'any anterior era del 16,9%— però recorda que la infància és un col·lectiu especialment vulnerable davant de la pobresa. A l'estat, el percentatge és del 13,5%, dos punts més.

"Que les xifres de pobresa infantil s'hagen reduït és una bona notícia, però cal recordar que encara hi ha 100.000 xiquets i xiquetes en la nostra autonomia que es troben en una situació molt complicada, la qual cosa els afecta i condiciona cada dia de la seua vida", ha indicat Rodrigo Hernández, director de Save the Children a la Comunitat Valenciana.

També et pot interessar

stats