La Comunitat Valenciana és la sisena autonomia amb més població en pobresa o risc d'exclusió

L'últim informe de la Xarxa Europea de Lluita contra la Pobresa alerta que quasi la meitat de la població pateix dificultats per a arribar a final de mes

La Comunitat Valenciana és la sisena autonomia amb més població en pobresa o risc d'exclusió / À Punt NTC

Tres de cada deu valencians i valencianes està en risc de pobresa o exclusió social el 2021. La proporció, del 30,6%, la dona l'indicador conegut com Arope (At Risk of Poverty and Exclusion), que reflecteix quanta població hi ha en aquesta situació. En l'últim any s'ha incrementat nou dècimes respecte del 2020, el primer de pandèmia, i incrementa en 46.000 persones el total, que se situa en 1.547.790. Les xifres mantenen la Comunitat Valenciana com la sisena autonomia amb més població en pobresa o en risc d'exclusió. Sols Andalusia, Extremadura, Castella-la Manxa, Múrcia i Canàries estan per damunt de la Comunitat Valenciana.

La taxa Arope valenciana és 2,6 punts per damunt de la mitjana estatal. Però indiquen, tot i això, una mínima millora respecte del 2015, quan va tancar-se en el 33,2%.

La Xarxa Europea de Lluita contra la Pobresa (EAPN) ha publicat aquest divendres el 12é informe L'estat de la pobresa. Seguiment dels indicadors de l'Agenda UE 2030. 2015-2022, en el marc del Dia Internacional per a l'Erradicació de la Pobresa, que es commemora el 17 d'octubre. La radiografia que dibuixa és lleugerament més favorable que la de l'any anterior, però encara deixa xifres colpidores pel que fa a les persones que menys recursos tenen.

Risc de pobresa o exclusió social a la Comunitat Valenciana
Risc de pobresa o exclusió social a la Comunitat Valenciana / À Punt NTC

L'11,1% de la població està en pobresa extrema, és a dir, que viu amb ingressos per davall de 530 euros mensuals. El percentatge és 2,3 punts inferior al registrat el 2020, per tant, registra una caiguda del 17,2%, però encara recorda que hi ha 559.404 valencians i valencianes en situació de pobresa extrema. Per al cas d'una família integrada per dos adults i dos fills, suposa sobreviure amb menys de 278 euros per persona al mes.

L'EAPN matisa per tot açò la millora global que evidencien les xifres respecte del 2015, designat any de control de l'Agenda 2030. "La població està lluny, encara, de retornar als nivells anteriors a la primera crisi", ha alertat, en referència al boom de 2008. De fet, si es compara la taxa de pobresa extrema actual amb la registrada aquell any, es constata que hi ha un augment de punt i mig, un 15,7% més. I pel que fa a l'indicador Arope, és ara 2,8 punts més elevat.

Aquesta taxa s'ha elaborat tenint en compte elements de renda del 2020, per la qual cosa ja arreplega l'impacte social de la pandèmia. Es mesura tenint en compte tres elements: la taxa de risc de pobresa, la privació material i social severa i la baixa intensitat de treball en les llars.

L'informe d'EAPN alerta també que el 47,8% de la població, quasi la meitat, té dificultats per a arribar a final de mes. El percentatge es manté estable respecte de 2020 —cau només una dècima. Tot i això, decreix significativament la quantitat de persones que acaba el mes amb molta dificultat, del 10,7% al 7,8%.

La presidenta de l'EAPN Comunitat Valenciana-Xarxa per la Inclusió, Lola Fernández, ha instat a continuar millorant la coordinació entre les diferents administracions —europea, estatal, autonòmica i local— així com entre conselleries. I també dels actors governamentals amb el tercer sector d'acció social, tot per a optimitzar les ferramentes, estratègies i formes de treball en la lluita contra la pobresa.

També et pot interessar

stats