Un 23% dels joves de 15 a 24 anys no usa preservatiu
El Ministeri de Sanitat ha posat en marxa la campanya Jo soc del sexe segur per a tallar l’alarmant crescuda d’infeccions de transmissió sexual entre la joventut
El Ministeri de Sanitat ha posat en marxa este dilluns la campanya Jo soc del sexe segur, amb la qual busca reduir l'alarmant creixement d'infeccions de transmissió sexual (ITS) entre la població jove.
"Contra les infeccions de transmissió sexual parle, m'informe, em protegisc", és el missatge que ha triat el ministeri per a esta campanya 100% digital i feta en totes les llengües oficials de l'Estat.
Sanitat s'ha fixat com a prioritat evitar que el 2030 estes infeccions, que encadenen vint anys d'increment, siguen un problema greu de salut pública.
Ús del preservatiu entre la joventut
Encara que els joves prefereixen utilitzar el preservatiu en les relacions sexuals amb penetració (80%), un 37% diu que no ho ha fet en alguna ocasió en l'últim any per diverses causes, segons l'Informe Joventut a Espanya 2020 que ha recordat la seua actual presidenta, Andrea González.
Un 27% va al·legar haver usat un altre mètode anticonceptiu; un 25% que coneixia prou la persona; i un 13% que no tenia preservatiu en aquell moment.
Per edats, un 77% dels joves de 15 a 24 anys usen el preservatiu, una xifra que descendeix al 69% entre aquells compresos entre els 25 i els 29 anys.
El 12% de casos nou de VIH són de joves
El 2022, el 10,6% dels nous diagnòstics de VIH es va donar en menors de 25 anys, sent els homes i les persones nascudes a l'estranger les més afectades. Els joves representen el 12% dels nous casos dels deu últims anys, ha recordat en l'acte de presentació de la campanya Victoria Hernando, investigadora del Centre Nacional d'Epidemiologia (CNE).
La principal via de transmissió van ser les relacions sexuals; d'acord amb l'últim informe anual del CNE, el 37% d'estos nous casos presentava un retard en el diagnòstic.
Respecte a altres ITS, com la sífilis, la gonorrea i la clamídia, el percentatge de joves afectats també és significatiu, especialment en el grup de 20 a 24 anys i en el de 15 a 19.
Així, en el cas de la sífilis, els joves suposen el 10,2% dels nous diagnòstics; en el de la gonorrea, el 23,8% i en el de la clamídia, el 37,6%. Les dones presenten majors incidències en gonorrea i clamídia, mentre que els homes són els més afectats per la sífilis.