L’UMH desenvolupa unes botes intel·ligents per a ajudar el personal dels serveis d’emergència
Es tracta d'un exoesquelet que s'acobla a les botes de bombers, agents forestals i militars per a ajudar-los a caminar i reduir la fatiga
La Universitat Miguel Hernández (UMH) d’Elx (Vinalopó MItjà) treballa en unes botes intel·ligents dissenyades per a reduir la fatiga del personal que intervé en serveis d'emergència com bombers i militars. Projecte ExoEPI és el nom d'aquesta investigació capdavantera per a l'aplicació de la robòtica i la intel·ligència artificial a les botes de faena. El treball de bombers, agents forestals i militars requereix un notable esforç físic. Per tal d'ajudar-los, sobretot en llargues intervencions o d'emergència, han creat aquest exoesquelet que s'acobla a les botes i els ajuda a caminar.
David Martínez, del grup de Robòtica i Intel·ligència Artificial de la UMH, explica que el dispositiu ajuda a alçar el peu mentre es camina, precisament l’acció que més energia consumeix quan caminem. L’equip que el desenvolupa ha comprovat que gràcies a aquest exoesquelet, fent una marxa exigent i portant quinze quilos de pes, el consum d'oxigen baixa i, per tant, es redueix la fatiga. A més, han aplicat uns algoritmes d'intel·ligència artificial capaços de saber, fins i tot, com és el terreny per on caminen.
Nicolás García, director del grup de Robòtica i Intel·ligència Artificial de la UMH, explica que aquest dispositiu és capaç de saber si qui el porta posat està pujant o baixant, o bé si està escalant o pujant unes escales. El sistema també és capaç d’adequar el seu funcionament d'acord amb la tasca que s’estiga realitzant en cada moment.
Inescoop, l'Institut del Calcer d'Elda, està dissenyant la bota i la fàbrica Panter ja està fent els motles per a fabricar-la.