La UE permetrà l'entrada als turistes estrangers amb el cicle de vacunació complet

La Comissió Europea obrirà les fronteres a països amb la campanya de vacunació avançada o amb una bona situació epidemiològica

Arribada de turistes estrangers a l'aeroport de Palma de Mallorca, aquest diumenge
Arribada de turistes estrangers a l'aeroport de Palma / Efe

La Unió Europea (UE) permetrà l'entrada als turistes extracomunitaris que hagen completat el cicle de vacunació contra el coronavirus amb alguns dels preparats aprovats per l'Agència Europea de Medicaments. La Comissió Europea ha pres la decisió amb l'aval dels Vint-i-set després de setmanes de negociació, amb l'objectiu de reactivar el turisme en la campanya estival.

L'alleujament de les restriccions de mobilitat només s'aplicarà a països la població dels quals estiga àmpliament vacunada o que presente una bona situació epidemiològica. Entre aquests hi estarien els Estats Units i el Regne Unit, que té més del 20% de la població vacunada. Una bona notícia per al turisme espanyol, ja que un de cada cinc estrangers que passen les vacances a Espanya són britànics. El país també aporta la principal comunitat estrangera al territori valencià, uns 70.000 residents habituals a la Costa Blanca. "No ha de passar molt de temps" fins que els viatgers puguen entrar a la UE, ha avançat el portaveu d'Interior de l'executiu comunitari, Christian Wigand.

A l'espera que l'acord se substancie en els pròximes dies, la UE manté el veto al turisme de fora de l'espai Schengen i limita els desplaçaments als estrangers residents a Espanya o per motius justificats. Tanmateix, Brussel·les podria donar l'impuls al turisme britànic a partir de demà si, tal com va anticipar la ministra de Comerç i Turisme, Reyes Maroto, decideix alçar l'exigència de la PCR obligatòria d'entrada a Espanya.

L'aeroport d'Alacant-Elx triplica els vols en una setmana

Però les facilitats a la mobilitat internacional de la nova desescalada britànica, vigent des de dilluns, ja han reactivat els vols a la Comunitat Valenciana. L'aeroport d'Alacant-Elx ha triplicat les connexions en una setmana, passant de 26 a 62 vols d'anada o tornada al Regne Unit. S'estima que 5.000 anglesos, escocesos i irlandesos aterraran a Alacant fins diumenge, la gran majoria residents a la Costa Blanca, tal com ha pogut constatar À Punt en el primer aterratge de la jornada a l'aeroport alacantí, una connexió de Ryanair provinent de Manchester.

Desplaçar-se a Espanya des de les illes britàniques continua sent un procés pesat, per les restriccions vigents, i costós, per les PCR que cal fer-se abans (una) i després del viatge (dues). Un dels viatgers procedents de Manchester que hem entrevistat ens ha explicat que estava intentant tornar a la seua casa al litoral alacantí des de Nadal i que li havien cancel·lat els cinc vols previs.

El Regne Unit tampoc no posa fàcil el turisme a Espanya, que ha quedat exclosa, de moment, de la llista verda de destinacions turístiques, com la major part d'Europa, amb l'excepció de Gibraltar, Portugal, Islàndia, i la situa en la zona groga del semàfor de restriccions. Això manté l'obligació d'una quarantena dissuasiva de deu dies en la tornada al Regne Unit, a més de les tres PCR.

El sector hoteler, pendent del Regne Unit

Les gestions del govern espanyol perquè el britànic aplicara aquestes limitacions segons la incidència de les regions i no del conjunt de l'Estat, no van convéncer l'executiu de Jhonson, que aquest dimarts insistia en la recomanació de no viatjar als països en groc. Tanmateix, la situació podria canviar en la primera quinzena de juny, quan tornarà a la revisar les regles d'entrada i podria alçar la mà a països amb incidències per sota dels 150 contagis de coronavirus per cada 100.000 habitants. Ara mateix, Espanya en té 166 de mitjana, una xifra que xoca amb els 32 de la Comunitat Valenciana.

Els sector turístic es mostra optimista i dona com a segur el canvi. Toni Mayor, de la patronal hotelera HOSBEC, creu que la situació "fa bona pinta" i que, "si no passa res", a finals de juny es reactivaran les reserves del turisme britànic i se salvarà la temporada. "Pensem que hi ha molta demanda estancada, de gent que té ganes de viatjar, i si tot va bé, podríem arribar al 80% d'ocupació", explica.

En el rerefons d'aquestes estimacions hi ha moviments que conviden a l'optimisme. Operadors turístics britànics com Jet2Holidays i Easyjet, que feia mesos que estaven pràcticament congelats, han començat a afegir seients a l'oferta en previsió d'un augment dels vols internacionals. 

Fre d'emergència i etiqueta de turisme segur

A més de permetre l'entrada des de països estrangers a les persones vacunades, els països de la UE han acordat també dissenyar d'un "fre d'emergència" d'aquesta desescalada comunitària per a frenar les eventuals variants del coronavirus que entren al territori. No obstant això, es tracta d'una recomanació i no d'una decisió de caràcter obligatori, ja que la gestió les fronteres és competència dels estats.

En paral·lel a aquesta decisió es continua negociant l'activació d'un passaport europeu per a facilitar la mobilitat intracomunitària a les persones immunitzades. De moment s'han inoculat vora 200 milions de vacunes a la UE.

La Comissió Europea també ha presentat la nova etiqueta de seguretat turística Covid-19, que acreditarà que les empreses i locals que la porten compleixen amb requisits de seguretat recomanables per a facilitar un turisme segur.

També et pot interessar

stats