El TSJCV reconeix la llicència ambiental d'una empresa per a instal·lar depòsits de combustible al port d'Alacant

Els magistrats revoquen la sentència anterior d'un jutjat, ja que entenen que va haver-hi silenci administratiu positiu

El Port d'Alacant, en una imatge d'arxiu
El port d'Alacant, en una imatge d'arxiu / Europa Press

La secció primera de la sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha reconegut a l'empresa XC Business 90 SL l'obtenció de la llicència ambiental per a instal·lar un centre de distribució de combustibles i carburants petrolífers al port d'Alacant. L'empresa va fer la sol·licitud el febrer del 2013. Els magistrats revoquen la sentència anterior d'un jutjat, datada el febrer del 2022, en entendre que va haver-hi silenci administratiu positiu. La sentència, notificada este dimecres, estima el recurs interposat per la mercantil.

En la resolució, el TSJCV assenyala que l'Ajuntament d'Alacant, demandat en este recurs, "porta sol·licitant informes i esmenes" als sol·licitants des de l'any 2013, "malgrat que l'article 49 de la Llei 2/2006 o l'article 54 de la Llei valenciana 2/2014 estableix un procediment simple d'esmena que no permet l'Administració seguir un procediment durant anys i sol·licita successivament documentació".

En este sentit, els magistrats apunten que el projecte de l'empresa "compleix amb la normativa vigent" i la llicència s'ha adquirit per silenci administratiu positiu. A partir dels mateixos informes, elaborats pels tècnics del consistori alacantí, la sala conclou que "no hi ha cap obstacle" per a l'obtenció d'eixe silenci administratiu positiu respecte a la llicència d'activitat.

El Tribunal tampoc aprecia cap obstacle urbanístic perquè el Departament d'Inspecció i Control Tècnic del consistori va considerar apte l'emplaçament de l'activitat en un informe de 2014 i, en un altre de 2015, va resoldre que el projecte s'ajustava a la normativa prevista per a la zona. Finalment, la sala no troba tampoc cap obstacle des del prisma del domini públic portuari, tal com es desprén d'un informe emés per l'Autoritat Portuària el novembre del 2018.

La sentència, feta pública hui dimecres, no és ferma, perquè contra ella cap recurs de cassació davant de la sala tercera del Tribunal Suprem o, si és el cas, davant de la mateixa sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior.

La instal·lació dels macrodepòsits al port d'Alacant ha generat l'oposició de tots els grups polítics de l'Ajuntament. De fet, en el ple de consistori del mes de febrer totes les formacions de la corporació municipal van aprovar una declaració institucional per a instar la Generalitat i el govern d'Espanya a mostrar el rebuig general a la instal·lació de macrodepòsits de combustible al port i buscar els mecanismes legals per a impedir-ne la instal·lació.

L'equip de govern i l'oposició, en contra de la sentència

El pronunciament no ha agradat a l'Ajuntament d'Alacant. Tant l'equip de govern a l'Ajuntament, del Partit Popular, com els grups de l'oposició d'esquerres (PSPV-PSOE, Compromís i Esquerra Unida - Podem) han lamentat la decisió del TSJCV. L'alcalde, Luis Barcala, ha sostingut que es tracta d'una "mala notícia per a Alacant" i ha asseverat que l'equip de govern local "ha defensat sempre, en totes les instàncies i davant dels tribunals, la no concessió d'eixa llicència". Així mateix, ha apuntat que ara estudiaran la sentència i "les diferents alternatives".

Per part seua, la portaveu del PSPV, Ana Barceló, ha recalcat que el seu grup va traslladar a l'alcalde que "no havia d'esperar a la sentència per a asseure's a aconseguir un acord amb l'empresa", però ni ell ni Mazón "han mogut fitxa", ha acusat. Segons el PSPV, "s'ha perdut una oportunitat per a arribar a acords".

Des de Compromís, el portaveu del grup municipal, Rafa Mas, ha demanat que es convoque una reunió urgent dels portaveus municipals per a este dijous, abans d'iniciar-se el ple ordinari del mes d'abril, per a "aprovar, novament, la posició contrària de l'Ajuntament als macrodepòsits". Igualment, ha instat Barcala a coordinar-se amb la Generalitat i Ports de l'Estat i que "paralitze esta activitat perillosa, incompatible amb l'activitat del port, la vida dels alacantins i el recentment aprovat projecte del Palau de Congressos".

Des d'EU-Podem, el seu portaveu Manolo Copé ha acusat Barcala i Mazón d'estar "de braços plegats" i el PP de tindre "la responsabilitat política" d'arribar a la situació actual. "Estos macrodepòsits són un projecte que no convenç ni la societat de la ciutat, ni les seues institucions ni cap dels grups polítics que formem part d'este ajuntament", ha recalcat.

També et pot interessar

stats