El TSJCV porta al Constitucional el decret-llei de plurilingüisme

La norma genera un debat que la Generalitat creu superat per la llei que regularà l'ensenyament valencià.

El conseller visita el CEIP Censal de Castelló per a conéixer el funcionament d'una classe amb un auxiliar de conversa

El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha plantejat una qüestió d'inconstitucionalitat pel decret de plurilingüisme que la Conselleria d'Ensenyament considera derogat amb l'entrada en vigor de la llei sobre esta matèria, el 21 de febrer.

L'alt tribunal entén que aquest decret, aprovat pel Consell el passat mes de setembre, vulnera la Constitució perquè va ser dictat per a evitar complir amb les resolucions judicials que ordenaven suspendre el model lingüístic aprovat per la Conselleria. 

En l'avinguda de Campanar, en canvi, asseguren que la Generalitat ha complit en tot moment amb el que ha dictaminat el Tribunal, ja que el decret incloïa les seues observacions sobre igualar les hores lectives d'anglés. També consideren que la interlocutòria que ha emés el TSJCV no afecta en cap cas ni l'alumnat valencià, ni les seues famílies, ni el funcionament dels centres educatius.

Segons el secretari autonòmic d'Educació, Miquel Soler, "estem parlant d'un decret que únicament regulava el que havien de fer els xiquets de 3 anys, perquè els de 4 a 18 anys estaven fent el mateix que altres anys, i el que es pretenia evitar era que els xiquets de 3 anys hagueren de tornar a matricular-se".

Segons Soler es tracta d'un "debat jurídic, sobre si el decret està ben fet o no" i recorda que "el més important és que fa quasi un mes s'ha aprovat la llei de plurilingüisme que estableix el que es farà a partir del curs que ve i que marca el que diu exactament el Tribunal Suprem: que tots els alumnes valencians tindran un mínim del 25% d'ensenyament en castellà, un altre mínim del 25% en valencià i del 15 al 25% en anglés. Recorda Soler que la decisió del TSJCV "afecta un decret ja derogat, però, com que el Tribunal té dubtes, ho ha elevat al Constitucional". 

L'origen del conflicte està en la denúncia presentada per la Diputació d'Alacant, governada pel Partit Popular, a la qual es va afegir després l'Associació en Defensa del Castellà a la Comunitat Valenciana. Consideraven que el decret inicial discriminava els alumnes de línia en castellà amb menys hores d'anglés. 

El president de la Diputació d'Alacant, César Sánchez, s'ha mostrat safisfet amb la decisió del TSJCV i ha assegurat que continuaran "treballant per a garantir la llibertat dels pares a elegir l'educació dels fills i la presència del castellà a la Comunitat Valenciana". Sánchez ha afegit que "vetlarà perquè no s'aplique el requisit lingüístic excloent que genera ciutadans de primera i segona".

També et pot interessar

stats