El TSJCV estima cinc recursos de Compromís d'informació sobre la dana però rebutja l'accés a les telefonades de Mazón i huit consellers
L’alt tribunal reconeix el dret a accedir a informació sobre convocatòries d’assistència al Cecopi i un informe signat pel subdirector general d'Emergències
El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha dictat este dijous cinc sentències en les quals estima totalment o parcialment diversos recursos interposats pel síndic de Compromís Joan Baldoví i la diputada en les Corts Isaura Navarro contra la negativa del Consell a facilitar-los diversa documentació relacionada amb la gestió de la dana del passat 29 d'octubre. En canvi, la sala desestima la pretensió d'accedir al registre de telefonades entrants i sortints del cap del Consell, Carlos Mazón, i de huit consellers.
Els magistrats consideren en tots els casos que s'ha vulnerat el dret fonamental dels parlamentaris a la participació de la ciutadania en els assumptes públics a través dels seus representants i a l'accés en igualtat de condicions a funcions i càrrecs públics consagrats en l'article 23 de la Constitució. Entenen que les respostes donades pel govern valencià a les sol·licituds dels dos diputats autonòmics no tenen una motivació suficient i no arrepleguen “raons fundades en el dret” per a la denegació.
D'esta manera, l’alt tribunal reconeix el dret de Navarro, que va interposar tres d'estos recursos a accedir a diversos documents. Es tracta de la documentació transmesa pel Servei Automàtic d'Informació Hidrològica (SAIH) de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX), les convocatòries per a assistir al Centre de Coordinació Operativa Integrat (Cecopi) fetes al gerent de la Societat de Gestió Integral dels Serveis d'Emergències (SGSE) i un informe signat pel subdirector general d'Emergències sobre l'arribada al Cecopi del president de la Generalitat, Carlos Mazón, el 29 d'octubre.
La sala desestima, en canvi, la pretensió de Baldoví d'accedir al registre de telefonades entrants i sortints del cap del Consell i de huit consellers, així com una còpia de la gravació feta eixe dia per totes les càmeres de seguretat situades en zones d'accés o d'eixida del Centre de Coordinació d'Emergències, situat en la localitat de l'Eliana.
En tots dos casos, malgrat declarar vulnerat el dret fonamental del recurrent a la participació política per la falta de motivació de les respostes del Consell, els magistrats entenen, de conformitat amb el criteri del Ministeri Fiscal, que les sol·licituds són “desproporcionades o indiscriminades” i poden afectar altres drets com el secret de les comunicacions o la protecció de dades personals de tercers. “No pot accedir-se, per existir un límit al mateix en el dret al secret de les comunicacions, al lliurament immediat de les còpies dels registres de telefonades del mòbil del president de la Generalitat i dels consellers sol·licitat en la demanda”, precisa el TSJCV en la sentència sobre este recurs concret.
Pel que fa a la còpia de les gravacions de les càmeres de seguretat del Centre de Coordinació d'Emergències, el Tribunal arriba a la mateixa conclusió en dictaminar que la petició resulta “excessivament extensa i imprecisa” i pot col·lidir amb “el dret a la protecció de dades d'altres ciutadans”. Les cinc sentències dictades i notificades este dijous per l'alt tribunal autonòmic poden ser recorregudes en cassació en el Tribunal Suprem.