El TSJ suspén cautelarment l'obligació de la Diputació d'Alacant d'aportar tretze milions al Fons de Cooperació
El tribunal assenyala que l'aportació exigida a la institució "desaprofita" la política de despeses ja prevista per al 2023 a favor dels municipis
La secció quarta de la sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana ha accedit a la petició de la Diputació d'Alacant i ha acordat suspendre cautelarment l'execució de l'acord de la Generalitat que obliga aquesta corporació provincial a aportar més de tretze milions d'euros al Fons de Cooperació Municipal per a l'exercici del 2023, segons ha informat el TSJCV en un comunicat aquest divendres.
La sala entén, sense entrar en el fons de l'assumpte, que serà objecte de sentència en el seu moment, que procedeix la suspensió cautelar dels apartats cinqué i sisé de l'acord de 17 de juny de la Generalitat pel qual s'aprova el Pla de Finançament Bàsic del Fons de Cooperació Municipal, quant a la Diputació d'Alacant, a fi d'evitar perjuís de difícil reparació a la demandant en cas que finalment s'estimara el seu recurs, informa l'alt tribunal valencià.
El tribunal assenyala en els fonaments jurídics de la resolució, datat l'1 de desembre, que l'aportació exigida a la institució alacantina "desaprofita de manera irremeiable" la política de despeses ja prevista per a l'exercici 2023 en favor dels municipis de la província.
Aquests municipis —afigen els magistrats— es veuran perjudicats a conseqüència de la citada exigència "per no rebre el canvi de destinació dels esmentats recursos, danyant les competències i funcions genuïnes de la Diputació de suport a les necessitats financeres dels municipis de la província".
"No es pot acceptar que aquests perjuís admeten reparació, ja que a causa de la proximitat del pressupost del 2023 (...), aqueixa aportació s'hauria de detraure dels comptes de l’any que ve per a atendre les necessitats del fons, impedint, si no s'adoptara la mesura cautelar, que els ajuntaments reben el finançament previst i necessari per a sufragar els serveis d'assistència a la ciutadania", conclou la sala.
Per tot açò, decreta la suspensió de l'execució de l'acord recorregut. La resolució no és ferma i davant de la mateixa té cabuda un recurs de reposició davant de la mateixa sala, a interposar-se en el termini de cinc dies des de la seua notificació.