El TSJ desestima suspendre cautelarment l'ordenança de convivència cívica d'Alacant

L'oposició en l'Ajuntament va ser molt crítica amb els articles que permeten multar les persones que practiquen la mendicitat i la prostitució, entre altres

Una persona sense llar demana ajuda al carrer en la ciutat d'Alacant
Una persona sense llar demana ajuda al carrer, en una imatge d'arxiu / Eduardo Parra (Europa Press)

El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha desestimat aquest dilluns una petició presentada pels regidors d’Unides Podem i EUPV de l'Ajuntament d'Alacant, on demanaven suspendre cautelarment l'ordenança de convivència cívica del consistori que permet, entre altres coses, multar la mendicitat i la prostitució al carrer.

El Tribunal ha considerat que les al·legacions presentades per les formacions polítiques incideixen en el fons de la qüestió, sobre el qual no es pot pronunciar en aquest moment processal. A més, ha assegurat que “no es constata que puga produir-se un mal que resulte irreparable per als interessos de tercers, en cas de prosperar la resolució”.

En concret, l'oposició en el consistori va ser molt crítica amb la vigència dels articles 22 bis i 26 de l'ordenança cívica, que va aprovar-se definitivament en el ple del 15 de febrer. Segons els demandants, aquests articles perjudiquen el col·lectiu de persones sense llar i les persones que exerceixen la prostitució. Per exemple, la prohibició total de dormir als espais públics "suposa en la pràctica la prohibició de residència en el municipi d'Alacant, i que una persona sense sostre no pot dur a terme una funció biològica tan bàsica com el somni sense arriscar-se a ser sancionada per això".

Sobre les sancions a les dones que exerceixen la prostitució, han al·legat que, en cas de no suspendre's l'entrada en vigor del text, podrien començar els procediments sancionadors contra persones prostituïdes, cosa que "suposarà un aprofundiment en la situació d'extrema vulnerabilitat en què es troben aquests col·lectius”. A més, sostenien que l'ordenança es "extralimitada" en les competències.

Per contra, l'Ajuntament ha afirmat que no es tracta de penalitzar les persones sense llar i han assenyalat l'existència de serveis públics que atenen part de les seues necessitats. Pel que fa a la prostitució, les conductes es "prohibeixen quan afecten la convivència ciutadana". Per això, l'ordenança "realitza una ponderació dels interessos en conflicte".

La sala del TSJCV ha afegit que la jurisprudència "ha sigut especialment restrictiva a l'hora d'accedir a la suspensió quan la petició afecta disposicions generals, com succeeix ací, perquè existeix un indubtable interés públic en l'aplicació immediata de les normes que ho componen".

D'altra banda, ha assenyalat que l’ordenança representa l'interés general i les conseqüències, “en qualsevol cas, poden ser moderades, requalificades i fins i tot eliminades, si la decisió judicial final fora contrària als interessos de l'administració".

També et pot interessar

stats