El TSJ anul·la diversos articles del funcionament de l’Oficina de Drets Lingüístics

La sentència afirma que fan referència a la regulació d'una activitat administrativa prèvia i diferent de l’assessorament.

Seu del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, que ha emés la sentència
Seu del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, que ha emés la sentència

El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha declarat nuls diversos articles del decret del Consell de novembre de 2017, que regula la creació i el funcionament de l’Oficina de Drets Lingüístics. Aquesta decisió judicial, que suposa l’estimació d’un recurs d’una associació per a la defensa del castellà, es pot recórrer ara davant el Tribunal Suprem.

La secció quarta de la sala contenciosa administrativa del tribunal estima parcialment el recurs de l'Associació Defensa del Castellà a la Comunitat Valenciana, que argumentava, entre altres qüestions, que l'oficina naixia amb la pretensió de defendre "només els drets dels valencianoparlants a expressar-se en valencià i no els drets dels castellanoparlants a expressar-se en castellà, per la qual cosa aquests queden desemparats".

La sentència del TSJ, per la seua banda, considera que els articles anul·lats escometen una regulació d'una activitat administrativa prèvia i diferent de la mera funció d'assessorament. La sala, en canvi, sí que considera que s’ajusten a dret la resta dels articles del decret, després d'establir que la creació de l'Oficina de Drets Lingüístics "es troba en l'àmbit de la potestat d'organització de l'administració".

"Desprotegeix els drets lingüístics"

Les reaccions a aquesta decisió judicial no s’han fet esperar. Escola Valenciana i Acció Cultural del País Valencià (ACPV) han mostrat el seu suport a aquesta oficina. En un comunicat conjunt, les dues organitzacions afirmen que la sentència "desprotegeix els drets lingüístics davant qualsevol agressió lingüística", i apel·len a la unitat a la resta d'entitats, sindicats i partits que treballen per la llengua.

També reclamen al Consell una "resposta contundent per a garantir els drets lingüístics de les persones valencianoparlants". Per a Escola Valenciana i Acció Cultural, existeix una "persecució de facto a qualsevol norma que protegeix el valencià com a llengua oficial", o en cas contrari "no es pot entendre que la totalitat dels decrets de normalització del Botànic s’hagen tombat totalment o parcialment de manera sistemàtica per la mateixa secció quarta".

L'Oficina de Drets Lingüístics, segons s’explica en el web de la Conselleria d'Educació, es dedica a "vetlar pel compliment i l'aplicació de la normativa legal sobre l'ús de les llengües oficials a la Comunitat Valenciana; assessora les institucions i particulars en l'exercici dels drets lingüístics reconeguts per l'ordenament jurídic i canalitza les reclamacions, suggeriments i consultes per discriminació lingüística que formule la ciutadania".

També et pot interessar

stats