Troben una caravel·la portuguesa al Saler de València, la segona a la costa valenciana aquest juliol

El canvi climàtic pot estar darrere de la presència d’aquesta espècie, més pròpia d’aigües atlàntiques, al Mediterrani

Exemplar de caravel·la portuguesa que van trobar aquest dijous a la platja del Saler de València / À Punt NTC

Alguns banyistes que passejaven aquest dimecres per la platja del Saler, a València, es van veure sorpresos per una caravel·la portuguesa, que estava fora de l’aigua, vora mar. És el segon exemplar de Physalia physalis, una espècie més pròpia d’aigües càlides com les de l’Atlàntic, que es veu a la costa valenciana aquest juliol. Tot i que no és exactament una medusa, la caravel·la portuguesa també pot provocar picades als humans que, a més de molèsties, en alguns casos excepcionals poden causar efectes importants.

El Mediterrani no és l’únic espai impropi on s’han trobat exemplars recentment. Els últims dies també s’ha identificat aquest hidrozoo, de manera puntual, en platges de Cantàbria, Astúries i el País Basc. La raó, segons els experts consultats per À Punt, és el canvi climàtic i l’augment de la temperatura de la mar, que probablement les porta fins a les platges valencianes o d’altres punts d’Espanya.

La que es va veure dijous al Saler, que van traure uns xics, la va retirar el servei de vigilància d’aquesta platja. Ara, l'Ajuntament de València seguirà el protocol de la Creu Roja: vigilar per si n'hi apareix cap altra i, si és així, es considerarà el tancament de les platges.

Des de l’Oceanogràfic fan una crida a la calma. Afirmen que no són una espècie pròpia del Mediterrani i, per tant, si apareixen noves caravel·les, serà de manera esporàdica.

La caravel·la portuguesa s’identifica perquè sura a l'aigua. La picada dels seus tentacles, que s'allarguen més de 10 metres en l'aigua, poden causar irritacions i pot resultar potencialment mortal en cas de ser al·lèrgics.

Què fer si ens en pica una?

Encara que no és una espècie que sovint es creue en el nostre bany al Mediterrani, en cas que excepcionalment ho faça, el primer que sentirem és coentor i picor a la zona de la pell que haja tocat la caravel·la.

Es recomana acudir fins a una caseta de socorrisme o una farmàcia, on podem demanar una pomada amb cortisona, però mentrestant podem llavar la zona amb alcohol o aigua salada. Mai amb aigua dolça, perquè intensificarà la sensació de coentor a la pell que haja entrat en contacte amb la caravel·la portuguesa. També hem de fugir del vinagre, que sol calmar la irritació provocada per la medusa. Així mateix, també podem aplicar aigua calenta que calmarà la picor i posteriorment aplicar una crema amb cortisona.

Normalment, la picada d’aquesta espècie causa aquests efectes lleus, encara que en alguns casos la reacció al·lèrgica pot derivar en malestar, vòmits i febra. En aquest cas, cal dirigir-se al centre de salut perquè ens administren un tractament adequat. 

També et pot interessar

stats