Troben restes de l’antiga plaça de l’Ajuntament de València de Goerlich abandonades en un abocador

Es tracta de columnes, balustrades i capitells de l'espai que l'arquitecte Javier Goerlich va dissenyar als anys 30 del segle passat.

Imatge de portada: Plaça de l'Ajuntament de València (1933-1963)

L’any 1963 van desmantellar la que des de l'any 1933 havia sigut el centre de la plaça de l’Ajuntament de València, el mercat de les flors. El projecte, obra de l’arquitecte municipal Javier Goerlich, coneguda popularment pel nom de la Tortada per la forma, desapareixia per a deixar pas a un pàrquing subterrani.

Ara, més de mig segle després, han trobat restes d’aquella plaça en diversos punts de la província de València, com ara en un abocador abandonat a la rodalia de la capital, la ubicació exacta del qual no desvelem per protegir les troballes de qualsevol intent d’espoli.

Es tracta de columnes, capitells, balustrades i altres fragments de formigó “en els quals és possible identificar perfectament l’any de fabricació pel tipus de ferro que hi van utilitzar”, assegura en declaracions a À Punt l'historiògraf i aficionat a la fotografia Tono Giménez.

Segons explica, el descobriment va sorgir arran d’unes informacions de seguidors de la pàgina web de fotografia antiga Passejant València amb ulls curiosos, que advertien de la presència de restes arquitectòniques de gran envergadura en un abocador prop de la ciutat de València. Posteriorment, la Fundació Goerlich es va encarregar d’autentificar que, efectivament, les peces trobades havien format part de l’antiga Tortada de l’arquitecte del cap i casal.

Ara, la intenció de la Fundació Goerlich és “que es duga a terme l’excavació, la neteja, la catalogació i la numeració de les peces trobades i que s’emmagatzemen adequadament per a una posterior reconstrucció i exhibició al públic.”, assenyala Daniel Benito Goerlich, membre de la fundació.

També et pot interessar

stats