La tripulació del Nuestra Madre Loreto ja està a Santa Pola

La Generalitat estudia compensar el pesquer per les pèrdues econòmiques motivades pel rescat dels 12 migrants.

El Nuestra Madre Loreto arriba al port

El Nuestra Madre Loreto ja ha arribat a port segur, a casa. Després de més de 2 mesos fent vida a la mar Mediterrània, la tripulació del pesquer Nuestra Madre Loreto ha tocat terra ferma passades les 10 del mati al moll de Santa Pola. La localitat rep el vaixell i la tripulació, formada per veïns de la localitat, que a darreries de novembre va rescatar 12 migrants enfront de les costes de Líbia.

En Les notícies del matí hem parlat amb el patró de l'embarcació, Pascual Durà, des de Tabarca, on han fet parada abans d'arribar al port. Segons ha contat, la tripulació està desitjant arribar, però la sensació de decepció encara els acompanya. 

Entre els veïns que han esperat el pesquer està l'armador, i pare del patró del vaixell, José Durà, que fa 12 anys ja va protagonitzar un rescat semblant amb 51 migrants subsaharians. 

Ja en terra, els mariners rebran el reconeixement del veïnat del poble per una acció tan noble i humanitària. Però aquest no serà l'únic reconeixement que rebran. L'alcaldessa de Santa Pola, Yolanda Seva, ha avançat en Les notícies del matí que hi haurà un altre homenatge el 4 de gener: "Farem un acte institucional en el ple de l'Ajuntament de Santa Pola en què atorgarem les insígnies de plata a aquesta tripulació i un pergamí acreditatiu a l'embarcació perquè tinguen el reconeixement que es mereixen", ha manifestat. 

Alguns dels emotius moments que s'han viscut al moll de Santa Pola

"Estem bé però decepcionats"

Fa 20 dies que els migrants rescatats pel Nuestra Madre Loreto en alta mar a Líbia deixaren el pesquer, després de dies de patiment a bord i d'incertesa per la falta de resposta ràpida per part del govern central. "Estem bé però decepcionats pel desemparament de l'administració central i perquè tot el que hem passat ha sigut molt fort", ha dit Pasqual Durà.

Encara que es va aconseguir que els 12 migrants no foren desembarcats a Líbia, on tenien por que no es respectaren els seus drets humans, sinó a Malta, "pesa la moral", explica afectat el patró del pesquer. I és que, es desconeix la sort d'aquestes persones que han viscut un calvari durant deu dies abandonats a la seua sort. 

Això, després de setmanes pescant en la zona de Sicília i de protagonitzar el rescat, que es va prolongar durant 10 dies , fins que les autoritats de Malta van acceptar els migrants.

Una vegada acabat el procés de registre i identificació per l'Alt Comissionat Adjunt per a les Operacions de l'Agència de les Nacions Unides per als Refugiats, ACNUR, el govern espanyol es va comprometre a aplicar el protocol d'actuació per a la reubicació voluntària dels migrants. 9 dels 12 ja han aplegat a Espanya i els 3 restants hi aplegaran quan l'estat de salut siga òptim per a viatjar.

El procés, llarg i complicat, té a la fi un desenllaç feliç, encara que durant els dies d'incertesa s'han viscut moments de tensió i por degut a la falta de respostes dels governs, la manca d'aliments i aigua a bord, i les condicions meteorològiques adverses.

El Consell estudia compensar el pesquer per les pèrdues del rescat

La Generalitat estudia possibles compensacions per al pesquer per les pèrdues econòmiques motivades pel rescat de 12 migrants enfront de les costes de Líbia. 

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha traslladat als tripulants de l'embarcació aquesta possibilitat en virtut del seu “gest de solidaritat que enorgulleix el poble valencià”. 

També et pot interessar

stats