El Tribunal Suprem anul·la l'exclusió dels espectacles taurins del bo cultural jove del 2022

L’alt tribunal estima el recurs de la Fundació Bou de Lídia contra el reial decret pel qual es regula el bo cultural

Imatge d'un espectacle taurí
Imatge d'un espectacle taurí / Alfonso de Tomás (Shutterstock)

El Tribunal Suprem ha anul·lat l'exclusió dels espectacles taurins del catàleg del bo cultural jove del 2022, de 400 euros, per la falta de justificació del govern espanyol. La sala contenciosa administrativa ha estimat el recurs de la Fundació Bou de Lídia contra el reial decret pel qual s'estableix la regulació del bo cultural i anul·la l'expressió "i taurins" de l'article 8.2. que fixa les activitats excloses.

Fonts jurídiques informen que aquesta decisió no significa que els bous ja estiguen inclosos en el bo cultural, ja que l'executiu pot justificar, ara sí, d'una manera més sòlida l'exclusió.

La sala explica que no hi ha raons que expliquen l'exclusió i que "no semblen vàlides a aquest efecte les que ofereix el preàmbul, ja que únicament diu que els espectacles taurins es fomenten a través d'altres instruments i que cada administració té capacitat per a decidir lliurement els sectors o activitats d'interés o utilitat pública que fomenta i de quina manera ho fa".

Per al Suprem, aquestes explicacions genèriques, no obstant això, són "insuficients" quan medien disposicions legals específiques que imposen als poders públics l'obligació d'actuar positivament en un determinat àmbit, tal com succeeix amb el de la tauromàquia.

L'Advocacia de l'Estat va defensar que l'administració general de l'Estat sí que compleix la seua obligació de promoure la tauromàquia, tal com ho proven iniciatives com el Premi Nacional de Tauromàquia anual, de 30.000 euros, o el projecte Cultures del Bou. Però la sala respon que aquestes argumentacions no els sembla, no obstant això, "que ajuden a esmenar la falta de justificació de l'exclusió per la senzilla raó que són puntuals".

També et pot interessar

stats