Les tretze vies verdes on poder fer cicloturisme a la Comunitat Valenciana

Sumen 200 quilòmetres d'antics traçats ferroviaris reconvertits en itineraris no motoritzats per a fer esport en plena natura

Tram de la via verda d'Ojos negros
Tram de la via verda d'Ojos Negros / À Punt NTC

Les bicicletes també són per a la primavera. A les acaballes d'abril i amb el bon oratge tocant a la porta, és moment de buscar el casc i posar a punt la bicicleta per a fer esport i relaxar-se mentre gaudim d'algun dels molts paratges naturals que els valencians tenim tan a l'abast.

Una opció és organitzar una excursió per alguna de les tretze vies verdes que tenim al nostre territori. En total, vora 200 quilòmetres d'antics traçats ferroviaris reconvertits en itineraris no motoritzats. Rutes que arreplega amb detall el projecte ''Atles de les Vies Verdes de la Comunitat Valenciana", que ha desenvolupat en format de WebApp la Càtedra Demetri Ribes de la Universitat de València.

Via d'Ojos Negros

La Via d'Ojos Negros va ser la primera via verda que es creà a Espanya. Històricament hi circulava la via fèrria de Sierra Menera, que connectava amb el Port de Sagunt les mines de ferro d'Ojos Negros (Terol): per això el nom. El tram de la ruta que transcorre per territori valencià s'estén aproximadament per 67 quilòmetres que entre Barraques (Alt Palància) i Algímia d'Alfara (Camp de Morvedre).

Via verda del Mar

Platja de la Renegada
Platja de la Renegada

Amb una extensió de 5,7 quilòmetres, la ruta recorre la costa entre Benicàssim i Orpesa pel traçat de la històrica línia València-Tarragona. Apta per a fer-la a peu o en bicicleta, permet contemplat la mar i fer parades al llarg del recorregut visitant la coneguda cala de la Renegada.

Via verda Xurra

Via verda Xurra
Via verda Xurra / Turisme Comunitat Valenciana

Trobem esta ruta de quinze quilòmetres entre els camps de l'Horta Nord, ja que corre entre València i Puçol damunt d'un dels trams de l'extinta línia Calataiud-València. És apta també per a xiquets. Per tant, són molts els aficionats que trien fer en bicicleta esta excursió en família.

Via verda de Llíria

Camps de tarongers i cultius a la ribera del Túria. Eixe és l'escenari per on transita esta ruta. Comença a l'antiga estació del tren de Llíria i acaba al Molinet. Pel camí els visitants poden fer parada a les àrees de descans habilitades, a l'ombra i amb taules i llocs per a aparcar la bicicleta. Els usuaris poden prolongar la ruta amb la ciutat de València.

Via verda del Trenet

Este itinerari transcorre per la Ribera Alta a través de l'antic traçat que tenia el trenet Carcaixent-Gandia-Dénia. Fa 11,4 quilòmetres en tres trams discontinus. Passa prop del paratge natural municipal de la Murta i la cova de les Maravelles, a Alzira. Indicada per a senderistes i ciclistes, també és apta per a persones de mobilitat reduïda.

Via verda de la Safor

Imatge de Gandia, a la Safor
Imatge de Gandia, a la Safor / Francesc Piera

La via verda de la Safor, de quasi 8 quilòmetres, descansa en el tram entre Gandia i Oliva del trenet Carcaixent-Dénia. Esta excursió brinda l'oportunitat de pedalejar per camins entre séquies i camps, així com visitar llocs d'alt interés cultural com el palau dels Borja, a Gandia, o la Casa Mayans, a Oliva.

Via verda de Manuel

La ruta de Manuel travessa esta localitat de la Ribera Alta en 3,2 quilòmetres vinculats a l'antiga línia del ferrocarril Xàtiva - la Pobla Llarga. De moment, passa només per la població, però és el primer pas del projecte que té previst unir els municipis de Manuel, la Pobla Llarga i Xàtiva.

Via verda de Torrevella

L'itinerari descansa damunt del ramal de l'antic ferrocarril Alacant-Múrcia que es desviava a Torrevella per a carrega de la sal. Trobem l'inici als voltants del Museu de l'Havanera. El passeig permet contemplar les muntanyes de sal en un recorregut que també inclou les llacunes del parc natural de la Mata-Torrevella.

Via verda de Dénia

D'una llargària habilitada de 6 quilòmetres, esta via està vinculada a l'antiga ruta ferroviària Carcaixent-Dénia. Una oportunitat de descobrir el camp de Dénia sota la majestuosa presència del Montgó.

Via verda d'Alcoi 

Alcoi
Alcoi / Alcoi Turisme

Els ciclistes que opten per la via verda d'Alcoi gaudiran de la riquesa paisatgística del parc natural de la Font Roja, per on transcorria la línia Alcoi-Alacant. La senda travessa viaductes i diversos túnels, i per això es recomana disposar de llums per a assegurar-se una perfecta visibilitat.

Via verda del Xitxarra

Setze quilòmetres és la distància que conforma el sender del Xitxarra. Comença al santuari de les Virtuts i acaba al municipi de Biar, a l'Alt Vinalopó.

Via verda del Maigmó

Este camí de 22 quilòmetres, per on també travessem túnels i viaductes, ens descobreix la serra del Maigmó, seguint l'espai que un dia va ocupar la línia de ferrocarril Alcoi-Alacant, en el tram entre Tibi (Alcoià) i Agost (Alacantí).

Via verda d'Ibi

Part del trajecte d'Ibi corre pel parc natural de la Font Roja, on destaca el pont de les Set Llunes, al riu de Polop. Amb només 1,41 quilòmetres, és la ruta més curta del conjunt, si bé un dels atractius és que podem visitar la ciutat del joguet i el seu famós museu.

També et pot interessar

stats