Carcaixent homenatja el tren Carcaixent-Dénia i Antonia, l'última guardabarrera

Una exposició recupera els testimonis gràfics i materials del que va ser el primer ferrocarril de via estreta de tot Espanya, inaugurat el 1864

L'última guardabarrera / À Punt NTC
09 d'agost 2021 - 21:15

El tren que discorria entre Carcaixent i Dénia va ser el primer ferrocarril de tot Espanya de via estreta. Inaugurat el 1864, amb aquest tren va arribar la prosperitat a les comarques de la Ribera, la Safor i la Marina.

L' associació Amics de la Vieta, amb el suport de l'Ajuntament de Carcaixent, vol posar en valor tot aquest patrimoni amb la recuperació de testimonis gràfics i materials, i rendir homenatge a aquells que ho van fer possible, com Antonia, l'última guardabarrera que queda a Carcaixent.

Durant anys es va encarregar de controlar el pas del tren que connectava Dénia amb l'estació de la Vieta. Uns temps que Antonia i els fills han recordat amb nostàlgia per a À Punt.

"Molta gent l'utilitzava per anar a les platges"

El president de l'associació Amics de la Vieta, Paco Agulló, ha explicat que aquest ferrocarril no sols duia productes, sinó que a més molta gent l'utilitzava per anar a les platges i a ciutats com Gandia.

Vicent Martínez, un dels fills d'Antonia, ha contat a À Punt que ell i els germans acompanyaven sa mare els caps de setmana perquè no estiguera a soles i l'ajudaven a posar les cadenes, que per a ells era una distracció. Per davant d'Antonia ha passat part de la història, la d'un tren -el primer de via estreta de tot Espanya- que va afavorir l'exportació de la taronja i la connexió entre les comarques de la Ribera, la Safor i la Marina.

Exposició a Carcaixent dedicada al tren Carcaixent-Dènia
Exposició a Carcaixent dedicada al tren Carcaixent-Dènia / À Punt NTC

Ara volen recuperar i posar en valor tot aquest patrimoni. L'antiga nau on es guardaven les locomotores, seu del museu del trenet, arreplega tot el material, testimoni d'una època daurada, mentre que uns senyals recorden l'antic traçat i el que va ser un camí de ferro es convertirà en una vida verda. Segons Paco Salom, alcalde de Carcaixent, es tracta de testimoniar el reconeixement a tota una època, a una societat de prosperitat que es va reflectir a través del ferrocarril. Una societat de la qual Antonia és memòria viva.

També et pot interessar

stats