L'esquerra es manifesta al centre de València enmig d'un ampli dispositiu policial

Les tres marxes han discorregut "amb normalitat i sense incidents", segons la delegada del govern. La Policia Nacional xifra la participació en un miler de persones

Declaracions dels representants de les tres manifestacions convocades pel Nou d'Octubre
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
08 d'octubre 2022 - 09:17 Actualitzat: 09 d'octubre 2022 - 20:14

Al voltant d'un miler persones, segons la Policia Nacional, han participat aquest Nou d'Octubre en les tres manifestacions reivindicatives autoritzades. Són dues menys que l’any passat i han coincidit en lloc i hora als carrers de la ciutat, enmig d'un ampli dispositiu policial integrat per vora 500 efectius. Segons la delegada del govern a la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, les manifestacions han transcorregut “amb normalitat, sense incidents i és un èxit col·lectiu que ens mereixem tots els valencians i valencianes”.

A les 18:00 hores des de la plaça de Sant Agustí, ha partit la tradicional manifestació convocada per la Comissió 9 d'Octubre, que amb el lema "Guanyem les sobiranies" ha volgut reivindicar aspectes com l’infrafinançament, la manca de competències en aspectes com la protecció de l'agricultura, la limitació legislativa de les Corts o el respecte a la igualtat lingüística per part "dels poders de l'estat".

En la marxa han participat membres d’entitats com Acció Cultural del País Valencià, ACV Tirant lo Blanc, Ca Revolta, Decidim, Escola Valenciana, Plataforma per la Llengua, Societat Coral el Micalet; els sindicats CCOO, el BEA i la Intersindical, i els partits polítics Compromís, Esquerra Unida, Podem i Esquerra Republicana del País Valencià. En la capçalera s'han vist cares destacades de la política i societat civil valenciana com ara la consellera i coordinadora general d'EUPV, Rosa Pérez Garijo; la presidenta d'Acció Cultural, Anna Oliver o la coordinadora de Decidim, Zahia Guidoum.

També ha participat Marisa Saavedra, diputada d'Unides Podem al Congrés, qui ha reivindicat "un País Valencià just" amb "recursos per als serveis públics". Representant Comissions Obreres del País Valencià, la seua secretària general, Ana García Alcolea, ha posat l'accent en la necessitat de rebre un finançament just per a "aconseguir un autogovern encara més ampli".

Àgueda Micó, coportaveu de Compromís, també en la marxa, ha coincidit en la importància de disposar de més autogovern, perquè significaria "la millora de la vida de la majoria social dels valencians i valencianes".

Més d'una vintena d'organitzacions del moviment sindical, feminista, casals populars, ateneus, associacions culturals, el moviment antifeixista i la CUP han convocat una segona manifestació que ha coincidit en el lloc i l'hora amb l'anterior. El lema escollit enguany és "Per la terra i contra el feixisme!" i la marxa ha començat a les 16:30 a la plaça de Benimaclet.

Imatge de la capçalera de la manifestació convocada per la COS
Imatge de la capçalera de la manifestació convocada per la COS / Juanjo Gutiérrez

D'altra banda, la manifestació organitzada per l'Associació Cultural Puny i Lletra ha comptat amb dues columnes que també han confluït a la plaça de Sant Agustí a les 18:00 hores. La del nord ha eixit des del barri de Benimaclet i la del sud des del de Malilla, ambdues a les 16:45 hores. Aquest bloc, autodenominat antifeixista i revolucionari, ha remarcat la importància del Nou d'Octubre com a "data simbòlica" de la lluita antirepressiva.

Capçalera d'una de les columnes de la marxa convocada per l'associació cultural Puny i Lletra
Capçalera d'una de les columnes de la marxa convocada per l'associació cultural Puny i Lletra / Joan Miquel Llopis

Polèmic reconeixement a un líder ultradretà

El secretari d'Acció Cultural, Toni Gisbert, ha remarcat la "gravetat" de la concessió d'un reconeixement que ha fet la Policia Nacional de Paterna al líder d'España 2000, José Luis Roberto i ha sol·licitat que li'l retiren. A més, ha recordat la seua "vinculació" amb les agressions de la manifestació del Nou d'Octubre del 2017 i ha demanat que se sancione a qui li va concedir el reconeixement.

També la diputada de Compromís, Nathalie Torres, ha demanat que li siga retirat "qualsevol reconeixement" i ha demanat explicacions sobre el fet al PSPV, que governa a Paterna.

També et pot interessar

stats