Tres anys de presó per al periodista que va publicar una foto de la víctima de La Manada

Un jutjat de Cartagena condemna el director d'un mitjà digital per delictes contra la integritat moral, descobriment i revelació de secrets i l'inhabilita per a exercir el periodisme

la manada NIT.mp4
Imatge d'una de les protestes en suport a la víctima de La Manada

El titular del jutjat penal número 2 de Cartagena ha condemnat el director d'un diari digital a tres anys de presó com a autor d'un delicte contra la integritat moral en concurs amb altre de descobriment i revelació de secrets per difondre dades de la víctima del cas de La Manada ocorregut a Pamplona (Navarra) la matinada del 7 de juliol de 2016, durant les festes de Sant Fermí.

Segons declara provat la sentència difosa aquest dimecres pel TSJ murcià, l'acusat, usant un pseudònim, va difondre el maig de 2018 en el web La tribuna de Cartagena una publicació amb el títol "Jo no et crec" que contenia "dades de caràcter reservat que afectaven la privacitat de la víctima". Entre d'altres el nom i cognoms, el domicili, el DNI, el centre on cursava els estudis universitaris i dues fotografies. Una de les imatges, detalla la resolució, "revist un caràcter particularment degradant i vexatori", perquè es podia veure la xica en un moment en què s'estava violentant la seua llibertat sexual.

Tot això, afig el document, quan l'Audiència Provincial de Navarra havia dictat un acte pel qual es prohibia divulgar o publicar informació relativa a la identitat de la denunciant o dades que pogueren facilitar-ne la identificació de manera directa o indirecta. Tampoc estava permesa "l'obtenció, publicació i divulgació d'imatges de l'acusadora o dels familiars".

A conseqüència de l'accés d'un conjunt de persones a aquelles dades, conclou l'apartat de fets provats, la denunciant "va rebre nombrosos missatges anònims a través d'Internet, insults, amenaces, muntatges fotogràfics" que li van afectar l'estat d'ànim i la situació psicològica.

De fet, li va arribar a provocar "ansietat generalitzada per la possibilitat de ser reconeguda, cosa per la qual es va veure obligada a abandonar el lloc de residència, traslladant-se a l'estranger i a interrompre els seus estudis universitaris".

D'altra banda, l'acusat haurà d'indemnitzar a la perjudicada amb 15.000 euros, dels quals respondrà subsidiàriament la mercantil Sureste Prensa Editorial S.L.

La part dispositiva de la resolució recull la inhabilitació especial de l'acusat per a desenvolupar la professió o ofici relacionat amb el periodisme i sectors vinculats aquest durant el temps de compliment de la condemna. La sentència no és ferma i contra ella es pot interposar recurs d'apel·lació davant l'Audiència Provincial de Múrcia.

També et pot interessar

stats