Trenta anys de presó per a l'expolicia de Mislata que va matar la parella per Nadal el 2020

L'Audiència de València considera provat que l'home va aprofitar que la víctima estava èbria i va incendiar després sa casa per a amagar el crim

L'acusat, de gris, aquest dilluns en la primera sessió del juí
L'acusat, de gris, en la primera sessió del judici / À Punt NTC

L'Audiència de València ha condemnat un policia local jubilat de Mislata a trenta anys de presó per haver assassinat la dona i botat foc la casa en què vivien ambdós durant la nit de Nadal del 2020. A l'home, jutjat per un jurat popular, se'l considera responsable d'un delicte d'assassinat, pel qual complirà vint anys i un mes de presó, i un altre d'incendi amb risc per a les persones, el qual li suma deu anys més.

Els fets passaren el 24 de desembre del 2020 en un habitatge del carrer del Bon Pastor de Mislata. El condemnat va posar fi a la vida de l'esposa, de 58 anys, agafant-la del coll i estrenyent fins a deixar-la sense respiració i matar-la per asfíxia. La víctima estava èbria i el marit n'era conscient. De fet, va aprofitar per a cometre el crim "sabent que li era impossible o molt difícil defensar-se", assenyala la sentència.

Posteriorment, per a intentar tapar els fets, va incendiar la vivenda. Concretament, va provocar el foc prop d'on hi havia una de les butaques del saló i va deixar que s'estenguera per la resta del domicili "sabent que suposava un risc per a la vida o integritat de les persones que en aquell moment pogueren trobar-se a l'edifici", segons l'Audiència.

La resolució judicial recull molts altres indicis contra el penat. Entre d'altres, el fet que va interessar-se per una assegurança contra incendis dies abans de cometre el crim, que els forenses descartaren el suïcidi de la dona o que ella morira intoxicada pel fum, ja que van trobar lesions alveolars que corresponen amb un escanyament.

Un altre dels factors clau va ser la telefonada que l'expolicia va fer a l'112. Els experts que van intervindre en el judici consideraren que no va ser creïble, fins a l'extrem que veien possible que la persona que va la fer "podia estar implicada directament o indirectament en els fets". El processat "en un primer moment no demana auxili per a la dona, sinó que passen 55 segons fins que esmenta que està dins" de la casa, i ho fa a una pregunta de l'operador del servei d'emergències. A més, va donar dades sobre el possible incendi d'un sofà, quan encara no havia accedit a l'habitatge.

Segons el relat de fets de la Fiscalia, el condemnat va actuar amb traïdoria i va tractar d'encobrir els fets. Volia simular que era l'esposa qui s'havia suïcidat bevent alcohol i botant foc al pis mentre ell passejava el gos. O, almenys, que la mort havia sigut accidental. Per això va incendiar la casa, acció amb què va arriscar la vida de la resta de veïns i veïnes de l'immoble. Per aquests fets demanava quaranta anys de presó: 25 pel crim masclista i quinze més per provocar les flames.

No va ser fins a l'any següent dels fets que les autoritats detingueren l'home, que es troba en presó provisional des de l'1 de desembre del 2021. El resultat de l'autòpsia va ser determinant, ja que va demostrar que la dona no havia mort per l'incendi, sinó que l'havien assassinada abans.

També et pot interessar

stats